AB'den ithal edilecek ete sıfır vergi

AB'den ithal edilecek ete sıfır vergi

Ekonomi Haberleri

Et ve Süt Kurumu'na yüzde 30 ile yüzde 43 arasında uygulanan gümrük vergisi sıfırlandı. Kasap fiyatlarında biraz daha gevşeme bekleniyor.

Kontrolsüz yükselen et fiyatlarına bir tedbir daha geldi. Avrupa Birliği (AB) menşeli sığır damızlıklar, bufalo damızlıklar ve evcil türleri hariç, canlı büyükbaş hayvan ve diğer kemikli parça etlerin ithalatında uygulanan gümrük vergisi yıl sonuna kadar "sıfır" olarak uygulanacak. Daha önce, Et ve Süt Kurumu'na (ESK) ayrılan toplam 19 bin 100 ton karkas eti ithalatı kontenjanının, 5 bin tonuna yüzde 30 gümrük vergisi, 14 bin 100 tonuna da yüzde 43 gümrük vergisi uygulanıyordu. ESK'dan yapılan açıklamada, et ithalatındaki verginin kaldırılmasına ilişkin kararın sadece kendi kullanımlarına tahsis edilmiş kontenjanlar için geçerli olduğu bildirildi. Öte yandan Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son dönemde döviz kurlarındaki yükselişin maliyetlerine en az yüzde 30 yansıdığını belirterek, "Kurların yükselmesinin ardından bu kararın alınması bir anlam ifade etmiyor. Yerinde, ancak geç kalınmış bir karar. Kararla beraber et fiyatlarında sınırlı bir gevşeme olabilir" dedi. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da, "Söz konusu düzenleme gereksiz yere şişen fiyatları istenilen noktaya getirebilir" diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...