Müteahhitler için Kuzey Afrika'da fırsatlar var

Müteahhitler için Kuzey Afrika'da fırsatlar var

Ekonomi Haberleri

Yurt içinde talebin canlı olmasına rağmen finansman sıkıntısı yaşayan müteahhitler yurt dışında da baskı altında.

Türkiye'de konut sektörüne olan talebin en önemli unsurlarından birinin demografik yapı olduğunu belirten KPMG Partneri İsmail Önde Ünal, 15-64 yaş grubu aralığının toplam nüfusa oranının yüzde 68.2'ye denk geldiğini söyledi.
Ünal, konut talebini artıran diğer unsurları ise şöyle sıraladı: “Ülkemizde her yıl yaklaşık 600 bin evliliğin gerçekleşmesi, konut stokunun yaşlanıyor olması, gayrimenkul önemli bir yatırım aracı olarak görülmesi ve çevre ülke vatandaşlarından gelen konut talebi.” Ünal'a göre, kısa vadeli dalgalanmalar olmasına rağmen talebi destekleyen faktörlerle konut piyasasında büyüme devam edecek.


MÜTEAHHİTLER ROTA DEĞİŞTİRMELİ
Altyapı sektöründe ise yurt içi ve yurt dışı projeleri ayrı ayrı değerlendiren Ünal, şöyle konuştu: “Yurt içinde son dönemde gerçekleşen projeler taahhüt piyasasını canlı tuttu. Buradaki en önemli konu finansman. Bu durum Rusya ve Kuzey Afrika pazarında aktif olan firmalarımızın yeni alanlar aramasını gerektirdi. Bu değerlendirmeler ışığında alt yapı pazarında tüm dünyada artan kentleşme, daha iyi yaşam koşulları gibi nedenlerle ciddi bir talep olmakla birlikte en büyük sorun finansman ve siyasi riskler.”
Sektörü sıkıntılardan kurtaracak avantajlardan bahseden Ünal, küresel ekonomik büyüme ve Türkiye'nin yaptığı alt yapı yatırım programlarının önemli fırsatlar barındırdığını anlattı. Ünal, “Küresel büyümede Kuzey ve Sahraaltı Afrikasın'da gerçekleşecek alt yapı yatırımları dikkat çekerken İran üzerindeki ambargonun kalkması ihtimali müteahhitlerce yakından takip ediliyor" dedi.


YURT DIŞI İŞ HACMİ 91,5 MİLYON DOLAR OLMALI
Engineering News Record'un (ENR) küresel piyasalardan en yüksek hasılatı elde eden 250 şirket listesinde 2003 yılında 8 Türk firması yer alırken 2014 yılında 42 firma yer aldı. Ünal, Türkiye'nin toplam proje hacmi açısında listede 10. sıraya gerilediğine dikkat çekti ve toplam iş hacminden aldığı payın yüzde 4 seviyelerinde gerçekleştiğini söyledi. Ünal, “Potansiyeli değerlendirmek adına ülkemiz müteahhitlerinin listedeki Türk firma sayısında gösterdiği performansı iş hacminde göstermesi durumunda 2014'te 20 milyar dolar civarında olan yurt dışı iş hacminin 91,5 milyar dolar seviyelerine ulaşması makul bir beklenti” dedi.


YURT DIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMET HACMİ GERİLİYOR
Ekonomi Bakanlığı Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Hizmeti Genel Notu verilerine göre yurt dışı müteahhitlik hizmetleri 2013'te en yüksek tutarına ulaşarak 30 milyar dolara çıktı. 2014'te yüzde 10 düşerek 27 milyar dolar seviyesine gerilerken bu yılın ilk yarısında ise bu rakam 8,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ünal, tüm dünyada altyapı yatırımlarına önemli bir talep olduğunu belirterek, “Müteahhitlerimizin yurt dışında üstlendikleri projelerde kısa vadede siyasi ve ekonomik nedenlerle dalgalanmalar gözlemlense de uzun vadede mevcut pastadan aldıkları payı arttırmak için gereken adımların atılması önemli olacak” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...