Evdeki kavga kredi kartlarını patlatıyor

Evdeki kavga kredi kartlarını patlatıyor

Ekonomi Haberleri

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı, “kadınların eşlerine kızgınken gereksiz alışverişe yönelmesinin Türkiye'de birçok ailenin bütçesini sarstığını” söyledi

Tüketiciler Birliği (TÜKOBİR), vatandaşları kanuni hakları konusunda bilgilendirmek ve bilinçli tüketim alışkanlığı kazandırmak amacıyla 10 bin broşür hazırlattı. Esprili bir üslupla hazırlanan broşürlerde, “Demek ki ne yapacak mışız?” sorusunun altında; “Bayan tüketiciler, eşimize kızgınken alışverişe çıkmayacakmışız. Bay tüketiciler, eşimizi kızdırmayacakmışız”, “Liste ile alışverişe çıkmak kılıbıklık değildir. Listemizi yapıp öyle alışverişe gidecekmişiz”, “Maaşımızı aldığımız ilk gün ya da kredi kartımızın hesap kesim tarihinin ilk günü alışverişe çıkmayacakmışız” gibi uyarılar da bulunuluyor. TÜKOBİR Genel Başkanı Mahmut Şahin, kadınların eşlerine kızgınken gereksiz alışverişe yönelmesinin Türkiye'de birçok ailenin başından geçen bir durum olduğunu söyledi.

KOMŞU NE ALMIŞSA!..
Birçok insanın bunu yaptığını doğruladığını ifade eden Şahin, şöyle devam etti: “Her an buna müsaitiz, kızgınlığımızı, öfkemizi alışveriş yaparak, para harcayarak çıkartıyoruz. Kültürel altyapımız bu. Bizdeki alışveriş kültürü zaten ihtiyaçtan ziyade, üst komşu yeni mobilya takımı almış ben de alayım, karşı komşu araba almış ben de alayım tarzında. Bu tarz kültüre sahip bir toplumda, doğal olarak kızgınlıklar alışverişe yönlendiriyor insanları. Biz çok basit, hem güldürecek hem de düşündürecek bir sloganla, 'Bayan tüketiciler eşimize kızgınken alışverişe çıkmayın' dedik ama, arkasından şöyle bir hatırlatmada da bulunduk, 'Bay tüketiciler eşinizi kızdırmayın!' Kızdırdığınızda sonuç sizin zararınıza oluyor. Eş gidiyor, intikam amacıyla gereksiz alışveriş yapıyor. Bunu intikama dönüştürmeden, aradaki aile bağını da güçlendirerek bir çözüm önerdik.”

Piyasa 'taksit esnekliği' istiyor devlet 'finansal istikrar' diyor
Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kredi kartı taksit sınırlandırmasının gevşetilmesiyle ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) iç çalışma yaptığını belirterek, “Ancak bizim bir Finansal İstikrar Komitemiz var, bu konular komiteye gelir, burada artı ve eksileri ile değerlendirilir. Şu anda bu konuda verilmiş bir kararımız yok” dedi. Bu konuda tüketim ile yatırım arasında denge hedeflediklerini vurgulayan Cevdet Yılmaz; finansal istikrarın her şeyin önünde olduğunu, makro politikaları da bu çerçevede şekillendirdiklerini anlattı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun ise; BDDK'nın kredi kartında taksit sınırlaması getirmesiyle beraber elektronik ticaretin olumsuz etkilediğini söyledi. Vade süresinin yükseltilmesiyle elektronik ticaret sektöründe canlanma olabileceğini belirten Orhun, “Şu anda Türkiye'de ortalama alışveriş miktarı, 200 liranın altında. Taksit sayısının artması, daha pahalı ürünlerin de satılabilme imkânının artması anlamına geliyor. Fiziksel mağazacılıkta 36 aya kadar taksitlendirme yapan birçok şirket var zaten. Taksitler uzarsa, tüketiciler de senetlerle, evraklarla uğraşmayacak” diye konuştu.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...