Kaya gazına terör engeli

Kaya gazına terör engeli

Ekonomi Haberleri

Diyarbakır'da bulunan kaya gazı yataklarının terör sebebiyle işletilemediğini belirten Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Kumbaroğlu konuştu.

Gürkan Kumbaroğlu, “Birilerinin bölgeye yönelik hesapları var” dedi. Terörün olumsuz etkilerinden enerji yatırımları da nasibini aldı. Türkiye'nin en önemli kaya gazı sahası olan Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusundaki çalışmalar terör eylemleri sebebiyle yavaşladı. Anadolu'da bulunan kaya gazı sahasının Türkiye'nin 7 yıllık tüketimini karşılayacak rezerve sahip olduğuna dikkat çeken Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Birilerinin bölgeye yönelik hesapları var” diye konuştu. Diyarbakır'daki rezervin ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 140 milyar dolar olduğu hesaplanırken, Kumbaroğlu bu çalışmaların hızlanması için bölgedeki karışıklığın durması gerektiğini kaydetti.  Kumbaroğlu, İran'a uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. İran'ın Körfez ülkelerinin pabucunu dama atacak bir kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Kamburoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “İran ile büyük anlaşmalar yapılabilir. Hem enerji hem de diğer sektörlerde. Türk şirketleri Güney Pars sahasına gidebilir. İran da Türk yatırımlarına sıcak yaklaşıyor. Ama proaktif olamazsak taşeron oluruz. TPAO, BOTAŞ, bu sahalarda petrol ve doğalgaz aramaya gidebilir. Antalya'da İran'ın da katılacağı bir enerji zirvesi yapacağız. İran'dan önemli katılım olacak. İran, Türkiye'nin konferansını destekliyor. Bu da Türk şirketlerinin yatırımı için önemli bir gösterge.” 

TARİHî FIRSATLAR KAÇIRILMAMALI

Kumbaroğlu Türk Akımı'nın sadece tek bir hattına ilişkin anlaşmanın sağlandığını belirterek şu anda tarihî fırsatların olduğu bir dönem yaşandığını söyledi. “Tarihî fırsatlar bekletilmemeli, kaçabilir” diyen Kumbaroğlu, “Bu projeyi biz kovalamazsak başkaları baltalayıp kendisine çekmek ister” analizinde bulundu. Türk Akımı'nda tüm hatlarda henüz tam anlamıyla anlaşma sağlanamadığını ifade eden Kumbaroğlu, tamamlanması halinde Türkiye'nin enerji merkezi (HUB) olmasına katkı sağlayacağını söyledi. 
OSMAN ÇOBANOĞLU





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...