'Bütçe çok güçlü ama disipline devam şart'

'Bütçe çok güçlü ama disipline devam şart'

Ekonomi Haberleri

Maliye Bakanı Şimşek, “Düşük büyüme, seçim ve küresel çalkantıya rağmen çok güçlü bir bütçe sonucu ama disiplin şart” dedi.

Merkezi yönetim bütçesi ağustos ayında 5.2 milyar lira, ocak-ağustos döneminde ise 639 milyon lira fazla verdi. İlk sekiz aylık faiz dışı fazla ise 39 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Ağustos ayında bütçe gelirleri yüzde 12.6 artarak 42.8 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 17.2 artışla 37.5 milyar lira oldu. Ocak-ağustos dönemini kapsayan ilk 8 ayda ise gelirler yüzde 13.1 artarak 320.4 milyar liraya ulaşırken, giderler 319.7 milyar lira oldu. Bütçenin en önemli gelir kaynağı olan vergi tahsilatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.6 artarak 268.7 milyar liraya yükselirken, vergi dışı gelirler de yüzde 1.4 azaldı. Bütçe uygulama sonuçlarını değerlendiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe performansının hem geçen yıla hem de hedeflere göre oldukça iyi gittiğini belirterek, “Bütçedeki güçlü performans, haziran ayında gerçekleşen genel seçimlere, Orta Vadeli Plana (OVP) göre daha düşük gerçekleşen büyümeye, bölgedeki jeopolitik gerginliklere, finansal piyasalardaki dalgalanmalara ve siyasi belirsizliklere rağmen elde edilmiştir. Yılın 8 ayındaki güçlü performansa rağmen bütçe disiplinini korumaya devam etmeliyiz. Zira bütçe, Türkiye'nin kısa vadede tek çıpasıdır ve küresel ekonomi FED ve Çin şokları ile karşı karşıya kalabilir” dedi. Bakan Şimşek, mali disiplinin 'olmazsa olmaz' kurallarını da “Cari açık ve enflasyonla mücadele etmek, büyüme performansını yükseltmek ve daha da önemlisi dış şoklara karşı dirençli olmak” olarak sıraladı.
Mükellefe müjde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla, 23 Eylül'e kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler ile Damga Vergisi Beyannamelerinin süreleri 28 Eylül Pazartesi günü sonuna kadar uzatıldı. Söz konusu karar, ödeme süresini etkilemeyeceğinden, mükelleflerin beyan ettikleri vergileri kanuni süresi olan 28 Eylül günü sonuna kadar ödemeleri gerekiyor.

8 ayda Memurlara 83 milyar TL ödendi
? Personel giderleri, yılın ilk 8 ayında yüzde 11.8 artışla 83 milyar 661 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi gideri yüzde 9.1 artarak 13.7 milyar liraya yükseldi. Mal ve hizmet alımları için ocak-ağustos döneminde 25 milyar 320 milyon liralık harcama yapılırken, sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderlerine bütçeden ödenen tutar 53 milyar 454 milyon lira olarak gerçekleşti. Aynı dönemde, işverene teşvik için sosyal güvenlik primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından ödenmesi amacıyla yapılan transferler de 6 milyar 368 milyon lira olarak gerçekleşti.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...