Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, kurbanlık hayvan fiyatlarında küçükbaşlarda ortalama yüzde 15, büyükbaşlarda yüzde 20 arasında artış olduğuna işaret ederek, "Geçen yıl 500-550 lira arasında satılan küçükbaş hayvanın fiyatı bu yıl 600-650 lira arasında satılması bekleniyor. Yine geçen yıl 4 bin liraya satılan bir büyükbaş ise bu yıl 4 bin 500-5 bin lira arasında fiyatlandırılıyor" dediYetkin, dernek genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, et fiyatları ve Kurban Bayramı öncesi hayvan varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son dönemde dünyada et ve gıda fiyatları düşerken Türkiye'de arttığını ifade eden Yetkin, hayvancılıkta maliyetlerin yükselmesinin fiyatlara yansıdığını söyledi. Yetkin, piyasadaki aracıların yaşattığı manipülasyonla fiyatların daha da yukarıya çekildiğini dile getirdi. İbrahim Yetkin, maliyetleri düşürmeden, Et ve Süt Kurumu güçlendirilmeden et fiyatlarının istenilen düzeye düşmesinin hayal olduğunu savundu. Mevcut veriler değerlendirildiğinde Türkiye'de bu yıl kurbanlık hayvan sıkıntısı olmayacağını belirten Yetkin, şöyle konuştu:

"Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kurban bayramı öncesinde yurt genelinde kurbanlık şartlarına uyan 1 milyon 230 bin büyükbaş ve 3 milyon 830 bin küçük baş hayvan mevcut.

Geçen yıl ülkemizde 850 bin büyükbaş, 2,5 milyon küçükbaş kurbanlık olarak kesilmiş. Bu veriler dikkate alındığında kurbanlık hayvan potansiyelinin öngörülen ihtiyacın üzerinde olduğu ortaya çıkıyor."

Bölgesel farklılıklar göstermekle birlikte, geçtiğimiz yıla oranla kurbanlık hayvan fiyatlarında küçükbaşlarda yüzde 15, büyükbaşlarda yüzde 20 arasında artış olduğunu ifade eden Yetkin, "Geçen yıl 500-550 lira arasında satılan küçükbaş hayvanın fiyatı bu yıl 600-650 lira arasında satılması bekleniyor. Yine geçen yıl 4 bin liraya satılan bir büyükbaş ise bu yıl 4 bin 500-5 bin lira arasında fiyatlandırılıyor" dedi.

Yetkin, kurbanlık alışverişinin 5,5 milyar liralık bir ekonomik büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

İbrahim Yetkin, Kurban Bayramı'nın ardından 1-1,5 ay kırmızı et üretiminin artmasıyla fiyatlarda nispi bir düşüş beklendiğini söyledi.

Kurbanlık seçimine yönelik uyarılarda bulunan Yetkin, hayvanların kulak küpeli, veteriner sağlık raporlu, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Yetkin ayrıca, özellikle kaçak ve hastalıklı hayvan almamak için kurbanın pasaport ve nakil belgesini görmenin ve pasaporttaki numarayla kulak küpesindeki numaranın kontrol edilmesinin yararlı olacağını da sözlerine ekledi.