Sanayi devinde 'Aile' oyunları

Sanayi devinde 'Aile' oyunları

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in 3 aile tarafından zarara uğratıldığı ve borç batağına saplandığı iddia edildi

Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği (KAHDER) eski Başkanı Murat Orhan, Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in yönetim kurulu üyeleri tarafından yaklaşık 750 milyon dolar zarar uğratıldığını iddia etti. Karabük'te faaliyet gösteren haddehaneciler, "Kardemir Yönetim Kurulu'nda yer alan Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin kendi şirketlerine, demir ve kütük gibi ürünlerin satışında kolaylık sağladıkları" iddiasıyla Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) 21 Ocak 2011 tarihinde şikayette bulundu. İddiaları araştıran SPK, incelemesinde Kardemir'in yönetiminde bulunan bu 3 şirketin yöneticilerinin, üretim ve satış bilgilerine sahip olma avantajını kullanarak Kardemir'in ürettiği kütüklerin yüzde 76.6'sını aldığını tespit etti. Diğer şirketlere ürün teslimatlarının ise gecikmeli yapıldığı belirtilen SPK raporu doğrultusunda Karabük Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Savcının hazırladığı iddianame ile 11'i üç aile şirketinin yöneticisi, 8'i Kardemir yöneticisi 19 kişi hakkında, "haksız rekabetin ihlali" suçlamasıyla 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

Davanın şuan Yargıtay aşamasında olduğunu belirten Karabük Özel Sektör Demir Çelik Haddecileri Derneği eski Başkanı Murat Orhan iddialarla ilgili olarak şunları söyledi: "2005 yılında 'Kardemir'in yatırıma ihtiyacı olduğu' gerekçesiyle o dönem yatırım amaçlı olarak hisse senetlerinin bölgedeki sanayicilerden ve hissedarlardan bloke edileceği, onlara öncelikli mal alım hakkı tanınacağı söylendi. Söz konusu hakkın yüzde 50 öncelikli olarak bloke ettirenlere verileceği aktarıldı. Fakat o zaman 'İlla hisse senedi olacak ve bu hisse senetleri illa ki Bank Asya'ya olacak' şeklinde dayatma yapıldı. 'Bank Asya'dan kredi kullanabilirsiniz fakat biz bunlara hisse senetleri değil de ipotekler, teminat mektupları, bloke çekler verelim' dedik ancak yönetimde bulunan bu üç aile hisse senedi üzerinden yaptılar. Bu üç ailenin hissesi yüzde 10 olmasına rağmen yüzde 80 oranında kendi şirketlerine mal aktarıyorlar. Bugün gelinen nokta ise son 6 aylık bilançosunda 93 milyon TL zarar gösterilmiştir. Kardemir'in toplamda ise borcu 750 milyon dolarlara ulaşmıştır." Haksız kazanç elde ettiği tespit edilen üç ailenin arkasında "paralel devlet yapılanması" olduğunu ileri süren Orhan, "Çünkü geçmişte Bank Asya'nın diretilmesini anlayamamıştık. Bank Asya'nın paralel yapıyla anılması dikkat çekici.  Eğer bu yapının parmağı varsa bunların yönetimden temizlenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...