HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İşsizlik maaşına zam müjdesi!

Kaynak:
İşsizlik maaşına zam müjdesi!

Ekonomi Haberleri  / 

Asgari ücretin 2016 yılında 1.300 liraya yükseltilmesi halinde işsizlik maaşları da artacak.

Asgari ücretin yeni yılda 1.300 Türk Lirası'na çıkmasıyla birlikte işsizlik maaşları da artış gösterecek. Asgari ücretin 300 lira artması halinde işsizlik maaşlarının tavan ücreti de yaklaşık 305 TL artış olacak. Bu artışla, 2015 yılının ikinci dönemi için alt sınırı 505 TL, üst sınırı 1.011 lira olan işsizlik ödeneği miktarının 2016 yılında 658 TL ile 1.316 lira arasında olacağı hesaplanıyor.
 
SÜRE VE KOŞULLAR
 
İşsizlik ödeneğinin artmasıyla birlikte sigortadan yararlanma koşullarının da esnetilmesine yönelik çalışma hız kazanacak.
 
İşsizlik maaşının artırılmasının ardından, işsizlik sigortasından yararlanma süre ve koşullarının da yumuşatılması planlanıyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre işsizlik maaşının yeni yıldan itibaren kademeli olarak artırılması planlanıyor. Yüksek ücretli olan bir kişinin 2 bin liraya kadar işsizlik maaşı alabilmesinin de önünün açılacağı belirtiliyor. Sigorta primine esas kazanç alt sınırı asgari ücretin brüt tutarı olarak uygulanıyor. Buna göre özel sektörde bir çalışan ne kadar maaş alırsa alsın işsiz kaldığında eline brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazlası miktarda bir para geçmiyor. İşsizlik ödeneği brüt asgari ücretin yüzde 40'ının da altına inmiyor.
 
'120 GÜN'E ESNEKLİK
 
Hükümetin ve ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı düzenlemenin alt yapısı üzerinde Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili birimlerinin çalışması sürüyor. Buna göre işsizlik sigortasından faydalanabilmek için 120 gün olan prim ödeme zorunluluğunun 30 güne indirilmesi, kendi kusuru dışında işten çıkarılma şartının kaldırılması, 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmesi şartının ise 100 güne indirilmesi gibi düzenlemeler üzerinde duruluyor.
 
KENDİSİ  İŞTEN ÇIKANA ÖDEME
 
İşsizlik ödeneği miktarı, sigortalının son 4 ay içindeki sigorta primine esas kazançları dikkate alınarak hesaplanıyor. İşsizlik sigortasından faydalanma koşullarının esnetilmesine yönelik çalışma yürütülüyor. Hem gün sayısının indirilmesi hem de kendi kusuru ile işten çıkanlarında sistemden yararlandırılması konusu da masada bulunuyor. Öte yandan, işsizlik maaşı kapsamında bugüne kadar yaklaşık 9 milyar Türk Lirası ödeme gerçekleştirildi. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paranın 80 milyar Türk Lirası civarında olduğunu aktaran üst düzey bir ekonomi yetkilisi ise rakam büyük olsa da işsizlik maaşının mesleğe dönüşmemesi gerektiğinin altını çiziyor. (Star Gazetesi)

Ekonomi
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...