İslami bankacılık büyümenin lokomotifi olacak

Düzenleyen:
İslami bankacılık büyümenin lokomotifi olacak

Ekonomi Haberleri

Vahdettin Ertaş, “Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var” dedi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, 2023 yılı hedefleri doğrultusunda Türkiye’nin dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girebilmesi için 250 milyar dolarlık altyapı yatırımına ihtiyaç olduğunu söyledi. Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen “Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması” konferansı başladı. Konferansta konuşan Vahdettin Ertaş, küresel ölçekte altyapı yatırımlarının son yıllarda azalmasına karşın Türkiye’nin 3. Havaalanı, İstanbul-İzmir Otoyolu, Nükleer santraller, İstanbul-Ankara-Sivas-Kars gibi çok büyük ölçekli altyapı yatırımlarını başlattığına, bu tür yatırımların da büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin 2023 yılı için hava yolu yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkarmayı düşündüğünü söyleyen Ertaş, altyapı projelerine bakıldığında 2 yeni nükleer enerji santral inşasının maliyetinin 40 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda olduğunu belirten Ertaş, “Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var” dedi.
2008’de global borç stokunun 140 trilyon dolar iken, 2014 yılının başında bu rakamın 199 trilyon dolara çıktığını dile getiren Ertaş, bu finansman şartları altında gelecekte büyümeyi istikrarlı hale getirebilmek için alternatif araçlara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Ertaş, şöyle devam etti: “Bu noktada İslami Finans iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Burada risk ve fayda karşılıklı olarak paylaşılıyor. İslami finans araçları finansal kriz esnasında da dayanıklılığını ispatladı.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...