Rusya’nın kurşunları kendisini de vuracak

Düzenleyen:
Rusya’nın kurşunları kendisini de vuracak

Ekonomi Haberleri

Petrol fiyatlarındaki düşüş, batının yaptırımları ve ülkeye sermaye akışındaki durgunluk sebebiyle zor günler geçiren Rus ekonomisi için 2016 da kayıp!..

Rus hükümeti, 1 Ocak 2016'dan itibaren ithalatı yasaklanan Türk ziraat ürünlerinin listesini onayladı. Rusya Başbakanı Medvedev, "Türkiye'ye yaptırım" talimatını imzaladı. Uçak krizinin ardından Türkiye'ye bir takım ekonomik tedbirler uygulamaya başlayan Rusya'nın ekonomisi, özellikle son 1 yıldır sıkıntılı dönemden geçiyor. Ukrayna krizi sebebiyle ABD ile AB tarafından uygulanan yaptırımlar ve bütçesinin yarısını elde ettiği petrol ile doğalgaz fiyatlarındaki sert düşüş sebebiyle Rus ekonomisi, geçen yıldan bu yana ekonomik krizle boğuşuyor. İlk çeyrekte yüzde 2.2 daralan Rus ekonomisi, 2. çeyrekte yüzde 4.6, 3. çeyrekte ise yüzde 4.1 küçüldü. Moskova Devlet Üniversitesi Dünya Ekonomisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aleksandr Bulatov, 2016'nın da Rusya ekonomisi için parlak bir yıl olmayacağını belirtti. Bulatov, "Gelecek yıl petrol fiyatlarının 50 dolar civarında seyredeceği öngörülüyor. Bu sebeple Rusya, gayri safi milli hasılasının da sadece 0.7 artmasını, IMF ise daha kötümser bir tahminle yüzde 0.6 düşmesini bekliyor. Birçok sosyal harcamada kemer sıkılacak. Eğitimde yüzde 8, sağlıkta yüzde 11, konut ve toplumsal servislerde yüzde 41'lik bütçe kısıtlamasına gidilecek. Rus rublesi de kriz başladığından bu yana yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti. Rus hükümetinin bu noktaları nasıl düzelteceğine dair kesin ve detaylı bir cevabı yok" yorumunda bulundu.
ÜLKEYE YATIRIM YAPILMIYOR
Rus bankacılık, enerji ve savunma sektörlerine yönelik batının yaptırımları neticesinde, Rus şirketlerin Batılı kurumlardan kredi alması yasaklanırken, Batılı şirketlerle birçok alanda yürütülen ticari ilişkiler de donduruldu veya ertelendi. Petrol fiyatlarında da her 10 dolarlık düşüş, Rusya'nın döviz gelirlerini 20 milyar dolar azaltıyor. Yeni Ekonomi Üniversitesi Finans Bölümü Öğretim Üyesi Oleg Shibanov, "Rusya'da yılın ilk yarısında yatırımlar yüzde 8 azaldı. Şirketler, belirsizlikten ötürü yatırım yapmaya çekiniyor" derken; Renaissance Capital Başkan Yardımcısı Oleg Kozmin ise Batılı finans şirketlerine erişimi engellenen Rus firmaları için yerel kredi imkanlarının önümüzdeki yıl da olumsuz seyredeceğini, yerel talebin 2016'da da fazla toparlanamayacağını vurguladı.

Sadece limona  yasak koyamadı

∂ Yasaklı ürünler listesinde; beklendiği gibi meyve, sebze ve tavuk ürünleri bulunuyor. Ancak listede limonun yer almaması dikkat çekti. Türkiye'nin limon ihracatında ilk sırayı Rusya alıyor. 10 aylık rakamlara bakıldığında bu ülkeye 53.8 milyon dolarlık limon ihracatı yapıldı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, "Özellikle tarım ve gıdada Rusya, Türkiye'ye daha bağımlıdır. Meyve ve sebzede Türkiye'nin yerine koyabileceği Brezilya, Arjantin, Çin gibi ülkeler, Rusya'daki tüketim pazarlarına çok daha uzak. Limonu, portakalı komşu ülke Türkiye'den almak yerine Brezilya'dan getirmenin ek maliyeti olacağı ortadadır. Turunçgiller, çiçek ve sera ürünleri hariç ihracatımız çok fazla etkilenmeyecek gibi görünüyor" diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...