HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Ruslar limonu da devre dışı bıraktı

Düzenleyen: /
Ruslar limonu da devre dışı bıraktı
Rus, Haber

Ekonomi Haberleri

Limonun kilo fiyatı 3 dolardan 10 dolara kadar çıkınca Türkiye'den gelen bir çok ürüne ambargo koyan Ruslar, limonu liste dışı bıraktı.

Rusya, 24 Kasım’da yaşanan uçak krizi sonrasında arka arkaya yaptırımları gündeme getirirken, ilk etapta yaş sebze ve meyveye kapıyı kapattı. Geçtiğimiz günlerde yasaklar listesiyle başta narenciye olmak üzere birçok ürünün 1 Ocak 2016 itibarıyla ülkeye girişinin yasaklandığı açıklandı. Bu sırada en çok dikkat çeken ise ‘limon’un liste dışı bırakılmasıydı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Rusya’ya 2013 yılında 83 milyon dolarlık limon ihracatı yapılırken, bu rakam 2014’te Rusya’daki ekonomik daralmanın da etkisi ile bir miktar gerileyerek 78 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın 10 aylık döneminde ise 53.2 milyon dolarlık limon ihracatı yapıldı. Türkiye’nin sattığı miktar azalmış görünse de aslında 2013 yılında Rusya’nın limon ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 62 iken, 2014’te yüzde 68’e çıktı. Aynı dönemde Arjantin’in payı yüzde 12, Güney Afrika’nın payı ise yüzde 7 olarak gerçekleşti.

ALKOLDE ETKİLEDİ

Söz konusu pazarlarda kuraklığın etkisi ile limon fiyatlarının artması Rusya’da limonu zam şampiyonları arasına oturttu. Limonun kilo fiyatı 3 dolardan 10 dolara kadar çıktı. Yaptırımlara karar verirken enflasyonu artırmamaya odaklanan Rusya hükümeti, yeni bir fiyat artışı oluşturmamak üzere limonu liste dışı bıraktı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, Rusya’nın limonu ambargo dışı tutmasını değerlendirerek bir başka nedenin daha olduğunu dile getirdi, “Ruslar, kış aylarında limonu alkol ile yoğun biçimde tüketiyor. Bu nedenle ambargo dışı kaldı” dedi. Aymen, limon satışının narenciye ürünleri arasında ilk sırada olduğunu söyledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...