Galeri 5 ‘Koza’ Sergisi ile açık bir atölyeye dönüştü!

Düzenleyen:
Galeri 5 ‘Koza’ Sergisi ile açık bir atölyeye dönüştü!

Ekonomi Haberleri

Anel Grup tarafından desteklenen, sanata ve sanatçıya her fırsatta destek olmayı amaç edinen Galeri 5, Defne Tesal’ın kişisel sergisi ‘Koza’ya ev sahipliği yapıyor.

Sanatçının ipekten ürettiği eserlerinin sergileneceği ‘Koza’ isimli sergisi 22 Ocak 2016 Cuma gününe kadar Anel İş Merkezi’nde bulunan Galeri 5’te sergilenecek.

Anel İş Merkezi’nde bulunan ve Anel Grup tarafından desteklenen Galeri 5, Defne Tesal’ın ‘Koza’ başlıklı kişisel sergisine 22 Ocak 2016’ya kadar ev sahipliği yapıyor. Sanatçı, serginin ilk bir aylık aşamasında, galeri alanını açık bir atölyeye dönüştürerek izleyiciyi üretim sürecine dâhil etti.
Galeri 5 ‘Koza’ Sergisi ile açık bir atölyeye dönüştü!
Tesal, sergisi hakkında şu açıklamalarda bulunuyor; “Kozanın anlamı, içinde tohum veya krizalit bulunan korunak. Ben de bu yerleştirmede yabancı olduğum bir yerde kendime bir korunak/barınak inşa ettim.  Koza ismi hem bu korunak fikrinden hem de işin malzemesi ve tekniğinden dolayı ortaya çıktı. Beyaz, ham pamuk ipi ile duvarların arasına bir tür ağ ördüm”.

Galeri 5 ‘Koza’ Sergisi ile açık bir atölyeye dönüştü!
Tek bir merkezden tavana doğru sıra sıra uzanan, duvarla aynı renkte beyaz iplerden oluşan ‘Koza’ yerleştirmesi, sergi alanının mimarisi ve ışığı ile oynayarak mekânın bir parçası haline geldi. Sanatçı, bazı bölümlerini serbest ve dağınık bir şekilde dokuma ile ördüğü iplerin bağlantı noktalarına, düğümlerine, artan parçalarına ve kusurlarına bilinçli bir şekilde müdahale etmemeyi seçiyor. Bu bağlamda, düzen ile düzensizliğin, detay ile genelin bir arada konumlandığı eserde, yerden tavana uzanan ipler güçlü bir akışkanlık ve perspektif yaşatırken, ayrıntılar ve küçük parçalar uyum bozukluklarını ortaya çıkartıyor.

Eser sergi sonunda yok olacak!
Tırtılın başkalaşım sürecini geçirmek için kendine oluşturduğu koza gibi, ‘Koza’ yerleştirmesi de serginin sonunda sökülüp, parçalanarak yok olacak. Eserin mimarı Defne Tesal, bu süreçle ilgili şu yorumlarda bulunuyor; “Bu projede mekâna ait bir iş yapmak istedim. Sadece oraya ait olabilmesini. Beni en çok heyecanlandıran şeylerden biri sergi sonunda eseri parçalayacak ve yok edecek olmam. Başka bir yere taşınamaz, saklanamaz olması, bu geçicilik duygusunu hissetmek istedim. Koza sadece o mekânda var oluyor, kaldırılınca artık işlevini ve varlığını yitiriyor.”

Etkileyici ‘Koza’ sergisi, Ocak ayının 22’sine kadar Anel İş Merkezi, Galeri5’te ziyaret edilebilir.

Defne Tesal Hakkında:
1985 yılında İstanbul’da doğan Defne Tesal, 2010 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sahne Dekorları ve Kostümü Bölümü - Kukla Ana Sanat Dalından mezun oldu. Mezun olduktan sonra lif ve tekstil sanatı ile ilgilenmeye başladı. Çoğunlukla ip ve kumaş ile çalışan sanatçı, bu malzemeler ile dokuma, dikiş, örgü, düğüm, bağlama, boya ve boyama gibi çeşitli yöntemler kullanarak 2 ve 3 boyutlu işler üretiyor. İlk kişisel sergisini 2013 yılında Galeri Artist Çukurcuma, İstanbul’da gerçekleştiren Defne Tesal, ardından 2014 yılında Domaine de Forges, Fransa’da ‘Sessiz Akış’ başlıklı ikinci kişisel sergisini açmıştır. Aralarında SVA Open Studio sergisi, New York (2015); ‘Kesişim’, Uluslararası Tekstil Sanatçıları Sergisi, İstanbul (2014) ve Scenofest, Prag (2007) olmak üzere bir çok karma sergiye katılan sanatçı son olarak 2015 yılında New York’ta SVA sanatçı rezidans programına katıldı.
Defne Tesal İstanbul’da yaşıyor ve çalışıyor.

Galeri 5 hakkında: Anel İş Merkezi’nin zemin katında 98 metrekarelik bir alana sahip olan Galeri 5, Ocak 2010’da kapılarını açtı. Anel Grup’un sanata ve sanatçıya verdiği önem doğrultusunda hizmete açtığı Galeri 5, farklı sanat dallarında ulusal ve uluslararası sanatçıları sanatseverlerle buluşturuyor, sergiler düzenleyerek sanatın gelişimine katkı sağlamanın yanı sıra, güzel sanatlar eğitimi alan genç kuşak sanatçılara da yeteneklerini sergileme fırsatı sunuyor. Anel Grup, sanatın toplumsal yaşam ve eğitim açısından önemini gözeterek sanata ve kültürel faaliyetlere büyük önem veriyor, sürekli olarak düzenlediği sergilerle sanatçıları sanatseverlerle buluşturuyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...