HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Et fiyatları artacak mı?

Düzenleyen:
Et fiyatları artacak mı?
Kırmızı Et, Kırmızı Et Ne Kadar?, Haber

Ekonomi Haberleri

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Başkanı Bülent Tunç, et fiyatlarında artış olacağını düşünmediğini belirterek, "Tüketici ve üreticilerimiz yeni yılda 'kırmızı ete zam' yapılacak gibi spekülasyonlara kapılmamalı. Her şey normal düzeyde" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan  kararla, yemde yüzde 8, gübrede ise yüzde 18 olan KDV'nin, yüzde 1'e  düşürüldüğünü hatırlattı. 

 Kararın uygulanmasında sıkıntılar yaşanmasından endişe duyduklarını  ifade eden Tunç, konuyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik ile  görüştüklerini ve kaygılarını anlattıklarını belirtti. 
 
KDV'nin düşürülmesi yerine üreticiye başka destekler verilebileceğini  dile getiren Tunç, şöyle konuştu: 
 
"KDV'nin yüzde 8'den 1'e düşmesinin, tüketiciye olmadığı gibi  üreticiye de yansımasının olacağını düşünmüyoruz. Çünkü yem sanayicileri iki gün  sonra yem fiyatlarına bir sürü mazeretle zam yapacak ve KDV'nin düşürülmesinin  etkisi de olmayacak. Yem fiyatlarında KDV oranının düşürülmesi, kırmızı ete  yansımayacak. Üreticiye farklı bir destekleme yapılabilirdi. Bunun tüketiciye  yansıması hiç bir şekilde olmaz. Et üreten besiciyi değil, yem sanayicisi  desteklenmiş oldu. Devlet olarak yem sanayicisine 'sen yemin çuvalını 50 liradan  satacaksın' diyemezsin. Sanayici yemi iki üç gün normal fiyattan daha sona  işçilik maliyeti, ham madde maliyeti diyerek zam yapacak. Onun için devletimiz  çok güzel destekler veriyor ama bu KDV'nin düşürülmesi konusunun doğru  işlemeyeceğini tahmin ediyoruz." 
 
"Kırmızı ette zam yok" 
 

Tunç, gazete ve internet sitelerinde yer alan, ''Kırmızı ete zam'',  ''Ette zam kapıda'', ''Ete zam geldi'' gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığını  söyledi. 
 
Kırmızı ete zam yapılmadığını dile getiren Tunç, Et ve Süt Kurumunun  da müdahalesiyle et fiyatlarının normal seviyelerde seyrettiğine işaret etti. 
 
Et fiyatlarında artış olacağını düşünmediğini anlatan Tunç, şöyle  devam etti: 
 
"Tüketici ve üreticilerimiz yeni yılda 'kırmızı ete zam' yapılacak  gibi spekülasyonlara kapılmamalı. Her şey normal düzeyde. Türkiye'de et  piyasasını yöneten 8-9 güçlü firma var. Bu firmalar zaman zaman spekülasyonlar  yapmak istiyor. Bunlar bilinçli bir şekilde yapılıyor. Ancak Et ve Süt Kurumu  buna müsaade etmiyor.'' 
 
Tunç, Türkiye'de yeterince hayvan olduğunu ve et sıkıntısı  yaşanmadığını da sözlerine ekledi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...