İran pazarında hedef 30 milyar dolar

Düzenleyen:
İran pazarında hedef 30 milyar dolar

Ekonomi Haberleri

Ambargoların kalkmasıyla birlikte inşaat, turizm, mücevher başta olmak üzere bütün sektörlerde İran'a ihracat patlaması bekleniyor.

Damla Peker ANKARA 
Yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte batılı bankalarda bulunan 100 milyar dolarlık varlığı serbest kalan İran yönetimi, ülkenin her alandaki ihtiyaçlarını karşılamak için düğmeye basıyor. 78 milyonluk nüfusuyla İran, hem dünya hem de Türkiye'nin iştahını kabartıyor. Ülkede 10 yıldır ertelenen yatırımların hayata geçirilmesiyle birlikte ilk siparişi, 114 uçak ile Airbus almıştı. Yurt içinden de birçok iş örgütü, Tahran’la temasa geçmek için kolları sıvadı.
Tarım Kredi Genel Müdürü İrfan Güvendi, ambargonun kalkmasıyla 14 milyar dolar olan Türkiye-İran ticaret hacminin, 30 milyar dolara yaklaşacağını söyledi. Yeni durumun özellikle İran’ın sınır komşusu olan Türkiye’ye lojistik, güvenlik ve ekonomik yönden önemli fırsatlar sağlayacağını vurgulayan Güvendi, "2008 yılında İran'da 656 milyon dolar değerindeki Razi Petrokimya'nın alımıyla, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sanayi yatırımına imza atmıştık. Burayı aldığımızda kapasite kullanım oranları düşüktü. Önemli bir rehabilitasyon faaliyetine giriştik. Uluslararası ambargonun getirdiği risklere rağmen tesislerin kapasite kullanım oranı ve verimliliği arttı. Ambargoların kalkmasıyla birlikte İran’daki bağlı ortaklığımızın ürünleri, uluslararası piyasalarda daha rahat satılacak. Bu, ciro ve kârlılığa da olumlu katkı sağlayacak. GÜBRETAŞ için mutluluk ve umut veren bir gelişme. Bunun dışında özellikle Türkiye’nin bankacılık alanındaki birikimi İran konusunda fırsat olabilir. Karşılıklı turizm hareketliliği ile ilgili sektörlere olumlu yansıyacaktır" diye konuştu.
MÜSİAD Genel Başkan Vekili Nazım Özdemir, "İran’ın küresel ekonomik sistem dahilinde normalleşmesi, Türkiye ile ticari bağlamda çok yönlü iş birliklerini artıracak" dedi. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner de, İran'ın, Türkiye mücevher sektörü için en önemli pazar olduğunu, hem külçe altın hem de ürün olarak en yüksek altın alımını yaptığını hatırlattı. Güner, şöyle devam etti: "Daha katma değeri yüksek ürünlerin de ihracatının yapılabilmesiyle mevcut ihracat rakamı, yüzde 20 civarında yükselecek. Halkbank, İran ile ödemelerde aracı olursa ve bir şekilde finans akışı sağlanırsa, sadece mücevher değil bütün sektörlerin İran'a ihracatı ikiye katlanacaktır."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...