Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Düzenleyen:
Bayat ekmekten benzin katkısı üretti

Ekonomi Haberleri

Prof. Dr. Elif Loğoğlu: "Günde 465 bin ton ekmek israf ediliyor. Bu miktardaki ekmekle yıllık 250 milyon liralık katkı maddesi üretiliyor...”

Türkiye'de 465 bin ton ekmeğin israf edildiği Türkiye'de, bayat ekmekten benzin katkısı elde edildi. Gazi Üniversitesi (GÜ) Kimya Fakültesi Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Loğoğlu, kendi evinde israf edilen ekmeğin, Türkiye'deki boyutuna dayanamadı ve bunu benzin katkı maddesi biyoetanole dönüştürdü. Aynı zamanda Kadın Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Ekmek Üreticileri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Prof. Dr. Loğoğlu, "Ülkemizde buğday üretmek, ekmeğe dönüştürmek bu kadar zorken, ülke ekonomisine katkı sağlamak istedik. Bilimsel çalışmalarda, ekmeğin yapısındaki nişastayı glikoza çeviriyoruz. Bunun için çeşitli bakterilerden yararlandık ve çeşitli işlemlerle ürünü elde ettik. Bu ürün benzinin 5'te biri fiyatına. Türkiye'de bu katkılara benzinin yüzde 5'i kadar izin veriliyor ama yüzde 20'ye çıkabilir" dedi. Projeyi Loğoğlu ile birlikte yürüten GO Analitik Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Yalçınkaya da Türkiye'de yaklaşık 100 milyon adet ekmek üretilip 456 bin tonunun israf edildiğini, bu kadar ekmekten 150 bin litre alkol elde edilebildiğini, bunun ekonomiye katkısının da yıllık 250 milyon lira olduğunu ifade etti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...