60 milyar dolarlık proje Cannes’da görücüye çıktı

Düzenleyen:
60 milyar dolarlık proje Cannes’da görücüye çıktı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin, İstanbul ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 60 milyar dolar büyüklüğe sahip projesi, Fransa'daki MIPIM fuarında göz dolduruyor

Dünyanın en büyük gayrimenkul ve inşaat fuarlarından MIPIM, Fransa'nın Cannes şehrinde kapılarını açtı. Fuarın kalbinde bulunan İstanbul Çadırı; 685 metrekarede, "kentleşmenin yıldızı" temasıyla kuruldu. Burada Türkiye'nin, İstanbul ağırlıklı olmak üzere yaklaşık 60 milyar dolar büyüklüğe sahip projesi görücüye çıktı. İstanbul Gayrimenkul Tanıtım Çadırı'nın, bu yıl MIPIM'in en prestijli noktasında, Londra ve Paris çadırlarının arasında konumlandığını belirten İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Biz buraya konut satmaya gelmedik. Türk müteahhitler 2015 yılında 20 milyar dolar değerinde toplam 177 proje üstlendi. Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa’nın 2020'ye kadar olan altyapı ihtiyacı ise 2.2 trilyon dolar. Dünyanın en büyük 225 müteahhidi arasında 43 firmamız var. Çin'den sonra, dünyada ikinci sıradayız. Üçüncü havalimanı, üçüncü köprü, Avrasya Tüneli, Körfez Geçiş Köprüsü gibi dünyada ilklerle ifade edilen projeler tamamlanırken, bir taraftan da çok önemli bir mühendislik bilgi birikimi Türkiye'de toplanıyor. Mega projelerle biriken mühendislik tecrübemizi doğru planlamayla dünyanın her ülkesine satabiliriz. Özellikle son beş yılda kazandığımız mühendislik yetenekleriyle yurt dışında birçok projeye imza atabiliriz. İşte bu birikimi göstermek ve iş birlikleri kurmak için buradayız. Bir de, özellikle Körfez ülkelerindeki ihalelerde müteahhidimiz teminat problemi yaşıyor. Burada kâr oranları düşük, rekabet fazla. Devletimiz bu konuda daha fazla yardım edebilir. Böyle olursa, hızla dışarıdaki projelere Türk firmalarının gireceği ortam sağlanır" dedi.
160 SEKTÖRÜ ETKİLİYOR
İnşaat sektöründeki en küçük yavaşlama ya da canlılığın 160 sektörü birden etkilediğini belirten Çağlar, şöyle devam etti: "İnşaat ve gayrimenkulün milli gelirdeki payı yüzde 15'e ulaştı. 2015 yılında Türkiye'de yabancılara yaklaşık 6 milyar dolarlık gayrimenkul satışı yapıldığı. Yatırım ortamını iyileştirerek bu rakam orta vadede 15 milyar dolara çıkarılabilir. Kredi faizlerinin yükselmesi de konut satışlarını etkiliyor. Müteahhitte 'inşaat yapıyorum, daire satabilecek miyim' endişesi olmamalı. Bu açıdan MIPIM fuarı önemli bir fırsat. Yabancı yatırımcıya konut sattıkça, bu, iç piyasayı da hareketlendirecek. Dış pazarları geliştirmek için proje üretmemiz, iç pazardaki durgunluğu aşmamıza da yardımcı olabilir."

60 milyar dolarlık proje Cannes’da görücüye çıktı

350 firma ve belediye ile fuarda boy gösteriyoruz

Bu yıl 27'nci defa kapılarını açan dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de, toplam 21 bin 400 katılımcı ve 4800 yatırımcı yer alıyor. Cannes'daki fuarda Türk gayrimenkul profesyonelleri ise gövde gösterisi yaptı. MIPIM 2016’ya 350 firma ve belediye ile katılan, toplam katılımcı sayısının ise 820’yi bulduğu Türkiye, uluslararası yatırımcının büyük ilgisiyle karşılaştı. İstanbul çadırı, ziyaretçilere mega şehrin 4 mevsimini yaşatırken; Türkiye’nin en büyük gayrimenkul geliştiricileri arasında yer alan Emlak Konut ile TOKİ, çadırda projelerini sundu. Fuara Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri stantla katılıyor. Firmalar arasında ise Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak-Yenigün-Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu - ACP Mimarlık, Özer - Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme bulunuyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...