İBB verilerinden derlenen bilgilere göre, İstanbul'un yaş meyve ve sebze ihtiyacını karşılayan Bayrampaşa ve Ataşehir yaş meyve ve sebze hallerine 2014 yılında 2 milyon 980 bin 403 ton meyve-sebze getirilirken, bu miktar 2015'te 3 milyon 17 bin 29 tona yükseldi. 

Buna göre, geçen yıl, bir önceki seneye göre hallere gelen ürün miktarında yaklaşık yüzde 1 artış oldu. Bu artış, tonaj bazında ise 36 bin 626 ton olarak kayıtlara geçti. 

MEYVENİN TONAJI AZALIRKEN, SEBZENİNKİ ARTTI 

2014 yılında İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali'ne 1 milyon 238 bin 708 ton meyve girişi gerçekleşirken, bu sayı 2015'te 22 bin 207 ton düşüşle 1 milyon 216 bin 501 tona geriledi ve yaklaşık yüzde 1,7 azaldı.

Sebze girişi 2014 yılında 1 milyon 741 bin 695 ton olurken, bu sayı geçen yıl yüzde 3,3 artışla 1 milyon 800 bin 528 ton tona ulaştı. 

EN ÇOK GETİRİLEN MEYVE KARPUZ 

İstanbul Hali’ne 2015'te tonaj bazında en çok getirilen meyveler, sırasıyla karpuz, mandalina, elma, muz ve portakal oldu.

Buna göre karpuz 235 bin 748 ton ile ilk sırada yer alırken, bunu 109 bin 803 tonla mandalina, 107 bin 431 tonla elma, 106 bin 72 ton ile muz ve 94 bin 339 tonla portakal izledi. 

Geçen sene bir önceki yıla göre tonajı en çok artan meyve ise muz oldu. 

Buna göre, muz 18 bin 311 ton artışla ilk sırada yer alırken, bunu 9 bin 608 tonla armut, 8 bin 78 tonla kiraz, 6 bin 214 tonla kayısı, 3 bin 214 tonla da nektarin takip etti. 

EN ÇOK GETİRİLEN SEBZE DOMATES 

Tonaj bazında en çok getirilen sebzeler ise sırasıyla domates, patates, biber, salatalık ve kuru soğan oldu. 

Buna göre, geçen yıl meyve-sebze hallerine giren sebzeler arasında domates 456 bin 331 ton ile ilk sırada yer alırken, patates 269 bin 968, biber 143 bin 34, salatalık 127 bin 658, kuru soğan da 104 bin 826 ton olarak sıralandı. 

Patates, geçen sene tonajı en çok artan sebze oldu. Buna göre, patatesin tonajı 2014 yılında 210 bin 809 ton iken, bu miktar 2015 yılında 20 bin 675 ton artışla 231 bin 484 tona yükseldi.