SPK’dan İpek'e suç duyurusu

Düzenleyen:
SPK’dan İpek'e suç duyurusu

Ekonomi Haberleri

SPK, küçük hissedarları zarara uğrattığı ve haksız menfaat sağladığı gerekçesiyle İpek Ailesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iki ayrı suç duyurusunda bulundu

EBRU KARATOSUN

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finans sağladığı iddiasıyla şirketlerine kayyum atanan Koza-İpek Holding’in hesaplarını denetledi. Şirketlerin 2009-2015 yılları arasındaki hesaplarını denetleyerek rapor haline getirdi. 5’er maddede özetlenen usulsüzlüklerde, bağışların büyük bir kısmının ilişkili taraf niteliğindeki kişilere yapıldığı, bağışların süreklilik gösterdiği, aktif ve kârlılık oranlarına göre bariz derecede yüksek olduğu ve esas sözleşmede hüküm bulunmadan yapıldığı tespit edildi. 
KÜÇÜK HİSSEDAR 170 MİLYON ZARARDA
Halka açık Koza Grubu şirketlerinin ve bağlı ortaklarının mal varlığında 170 milyon 537 bin azalmanın gerçekleştiği de ifade edildi. İpek ailesinin yüzde 45’i halka açık olan Koza Grubu şirketlerin kâr payını bağış adı altında, kendilerine ait üniversite ve vakıf hesaplarına aktardıkları belirlendi. SPK görevlileri halka açık şirketi zarara uğrattığı belirlenen Akın İpek, Tekin İpek, Melek İpek ve Pelin Zenginer hakkında kovuşturma (yargılama) talebiyle suç duyurusunda bulundu. İkinci suç duyuru raporunda ise usulsüz işlemler sonucunda, haksız menfaat temin ettikleri iddia edildi. Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’nin, 2010 - 2015 dönemine ilişkin yönetim kurulu üyelerine sağlanan menfaat toplamının, emsal şirketlere göre bariz bir şekilde farklı olması neticesinde şirketin mal varlığında en az 90 milyon 980 bin 843 TL azalmanın meydan geldiği kaydedildi. Bugünkü değeri toplamının 107 milyon 314 TL olduğuna vurgu yapılan raporda, söz konusu işlemlere taraf olan ve bu işlemler neticesinde İpek ailesinin dört üyesinin menfaat temin ettikleri kaydedildi. 
FAZLADAN MAAŞI KENDİLERİ ALMIŞ
Böylece şirketlerin yönetim kurulunda bulunan Akın İpek, Tekin İpek, Melek İpek ve Pelin Zenginer’e “yönetim kurulu maaşı” olarak bu paranın fazladan ödendiği belirlendi. Performansa dayalı olarak yönetim kurulunda görevli herkese dağıtılması gereken fazladan maaşın ise yalnızca İpek ailesi üyelerine verildiği de raporda yer aldı. SPK’nın savcılığa TCK’nın 53’üncü maddesi (vakıf, dernek, sendika, şirke, kooperatif ve siyasi parti kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun bırakılır) kapsamında dört isim hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...