Piyasaya bahar geldi

Düzenleyen:
Piyasaya bahar geldi

Ekonomi Haberleri

Baharın gelmesiyle birlikte gıda fiyatlarının gerilemesi, Türkiye'de aylardır yüksek seyreden enflasyon rakamlarına olumlu yansıdı.

ENFLASYON yüzde 7.46 ile 7 ayın dibinde

Enflasyon, mart ayında yüzde 0.04 düştü. AA Finans anketine katılan ekonomistler, mart ayında TÜFE'nin yüzde 0.55 artacağını öngörmüştü. Yıllık bazda TÜFE, yüzde 7.46'ya gerileyerek 7 ayın en düşüğüne indi. Enflasyon aynı zamanda ekimden bu yana ilk defa yüzde 8'in altına geriledi. Aylık en fazla düşüş gösteren grup, yüzde 1.53 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Eğlence
ve kültürde yüzde 0.28 ve haberleşmede yüzde 0.10 düşüş görüldü. En yüksek artış ise yüzde 1.21 ile sağlıkta gerçekleşti. Zam şampiyonu da, fiyatı yüzde 18 artan sivribiber oldu. Onu dolmalık biber ve muz izledi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Yıl sonuna kadar dolar kurunun mevcut istikrarlı seyri, petrol fiyatlarının ortalama 40 dolar civarında kalması, gıda fiyatlarının da ortalamada yüzde 9 civarında artacağı beklentileri doğrultusunda, OVP'de öngörülen yüzde 7.5 yıl sonu enflasyon hedefine ulaşılabilecek" şeklinde konuştu.

FAİZLERDE indirim hız kazanacak

Enflasyonda yaşanan gerileme, Merkez Bankası'nın da elini rahatlattı. Alan Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, şunları söyledi: "Mart ayında özellikle gıda fiyatlarındaki aylık yüzde 1.53’lük gerileme, enflasyon üzerinde pozitif etki gösterdi. Çekirdek enflasyon verilerindeki gerileme ise sınırlı kaldı. Ancak manşet enflasyon tarafındaki iyileşmenin devam etmesi, Merkez Bankası’nın geçen ay başladığı faiz indirimini destekleyecek nitelikte. Son tutanaklarda TCMB’nin faiz politikasında izleyeceği yolun, enflasyona bağlı olarak şekilleneceğini görmüştük. Dolayısıyla nisan toplantısında tekrar bir indirim kararı alınabilir. Dolar tarafında da mart ayında ciddi bir gerileme oldu. 2.80'e kadar çekilen dolar etkisi de, önümüzdeki aylarla manşet enflasyonda aşağı yönlü hareketi desteklemeye devam edecek. 2016 yılı için OVP’de yüzde 7.5 olan enflasyon hedefi, mart rakamları ile daha gerçekçi gözüküyor. Çekirdek enflasyonda da temmuz ayından beri görülen yükseliş trendinin kırılması halinde, Merkez Bankası daha fazla adım atabilir."

KREDİ NOTU yeni yükseliş için artık hazır

Geçen sene yaşanan iki seçim, terör olaylarının tırmanması, küresel durgunluk ve jeopolitik risklere rağmen Türkiye; "yatırım yapılabilir" kredi notunu korumayı başardı. Öte yandan 2015'te büyümede yüzde 4'lük performansın yakalanması ve yeni yılda da olumlu havanın devam etmesi; Türkiye için kredi derecelendirme kuruluşlarının bakışını pozitife çevirdi. Analistler, not üzerinde "negatif" etkilerin ortadan kalktığını, bundan sonra "artırımların gelebileceğini" belirtiyor. Cuma günü, Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" seviyede tutan Moody's gözden geçirme raporunu açıklayacak. Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, "Türkiye'nin bu kurum tarafından notu, Baa3 seviyesinde. Piyasaların oldukça olumsuz bir tablo çizdiği dönemlerde bile kredi notuna dokunmayan Moody's'in, notu indireceğini düşünmüyoruz. Moody's'den gelebilecek olumlu açıklamalar piyasalarda dalgalanmalara sebep olabilir" dedi. Olumlu beklentilerle birlikte borsa, yüzde 2'ye yaklaşan primle dün 84 bine dayandı. Piyasa faizleri de yüzde 10'un altına geriledi.

İhracatımız artıyor cari açık azalacak

Türkiye ekonomisiyle ilgili olumlu bir veri de dış ticaret rakamlarından geldi. Son aylarda küresel durgunluk ve jeopolitik risklerden etkilenen ihracat, martta yükseliş kaydetti. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının verilerine göre martta ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3.22 artarak 12 milyar 789 milyon dolara çıktı, ithalat ise yüzde 5.07 azalarak 17 milyar 761 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın mart ayında yüzde 66.2 iken, bu yılın aynı ayında yüzde 72 olarak gerçekleşti. Martta en çok ihracat yapılan fasıllar; 1.7 milyar dolarla "motorlu kara taşıtları", 1.33 milyar dolarla "kıymetli madenler", 1.85 milyar dolarla "kazanlar, makinalar, mekanik" olarak belirlendi. Bu ayda en fazla ihracat; 1.4 milyar dolarla İngiltere'ye yapıldı. Bu ülkeyi 1.2 milyar dolarla Almanya, 654 milyon dolarla Irak izledi. En fazla ithalat ise, 2 milyar 273 milyon dolar ile Çin'den gerçekleştirildi. Gümrük idareleri tarafından mart ayında tahsil edilen vergiler de, bir önceki aya göre yüzde 9.95 artarak 7 milyar 266 milyon lirayı buldu. Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Mustafa Koca, "Türkiye uçağının burnu yeniden yükselişe başlamıştır. Büyüme rakamlarının yüzde 4’ler seviyesinde gelmesinden sonra enflasyonun da iyiye gitmesi, ülkemiz açısından ümit verici" değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...