Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

OPEC üretimi kısmadı Rusya küplere bindi

Düzenleyen:
OPEC üretimi kısmadı Rusya küplere bindi

Ekonomi Haberleri

Petrol ihraç eden ülkeler, petrol üretimini sınırlamayı kabul etmeyince, piyasalar dalgalandı, dünyanın en büyük ihracatçısı Rusya ise tepkisini tehdide varan açıklamalarla gösterdi...

Günlük olarak ürettiği 9.5 milyon varil petrolün yaklaşık 5.4 milyon varilini ihraç eden Rusya, petrol üretimini kısma yönünde karar alınamayınca küplere bindi. Dün, Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirdiği toplantıda, petrol üretiminin Ocak 2016 seviyesinde tutulması yönünde karar alamadı. Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili karar alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi" dedi. Doha'da 16 Şubat'ta gerçekleştirilen ve OPEC ülkelerinden Katar, Suudi Arabistan, Venezuela ve OPEC üyesi olmayan Rusya'nın onayladığı üretimin ocak ayı seviyesinde dondurulması kararına, OPEC üyesi İran karşı çıkmıştı.
Petrol üretimi kısıtlanmadığı için, geçtiğimiz haftalarda 44 dolar seviyelerinde olan ham petrol fiyatı, 41 dolara kadar geriledi. Bu da petrol ihracatçısı ülkelerin gelirlerinin düşmesi anlamına geldiği için tepkiyle karşılandı. En büyük tepkiyi de dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya gösterdi. OPEC üyesi olmayan Rusya'nın Enerji Bakanı Aleksandr Novak, zirveden sonuç çıkmamasından Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu ve Suudi Arabistan ile bazı Körfez ülkelerinin son dakikada pozisyonlarını değiştirmiş olmalarını gösterdi. Toplantının ardından Brent petrolün fiyatı, yüzde 5 değer kaybederek 40 dolar sınırının altına geriledi ve daha sonra 41 dolar seviyesine yükseldi. Bu gelişme, Rusya borsasının düşmesine, Rus rublesinin değer kaybetmesine yol açtı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...