Kapının kilidi açıldı

Düzenleyen:
Kapının kilidi açıldı

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan aşağıya çekmesiyle birlikte kredili konut satışlarının nisan-mayıs aylarında yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor

Türkiye genelindeki kredili konut satışlarında geçen yıl temmuz ayında başlayan düşüşler mart ayında sürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.0 artarak 117 bin 205’e, aynı dönemde yeni konut satışları yüzde 1.7 artarak 52 bin 374’e çıktı. Yeni konut satışlarındaki artışa karşılık Türkiye genelinde ipotekli konut satışları olarak da tanımlanan kredili satışlar bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.3 azalarak 38 bin 822’ye geriledi. İpotekli konut satışları şubat ayında yüzde 17.6 oranında azalışla 30 bin 455’e ve ocak ayında da yüzde 19.9 azalışla 26 bin 584’e geriledi. 
SATIŞLAR YÜZDE 20 ARTACAK 
Uzmanlara göre yaklaşık 1 senedir 1.10-1.20 bandında seyreden konut faiz oranlarının Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararını alması sonrası düşeceği ve yeni faiz oranlarının sektörde konut satışlarını yüzde 20 oranında artırması bekleniyor. Faiz oranlarının düşmesinin sektör açısından olumlu bir değer olduğuna dikkat çeken Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, “Yüksek faiz oranları sebebiyle yaklaşık 1 senedir orta ölçekli yatırımcılar bekleme kararı almıştı. Faiz indirimi, önümüzdeki aylarda konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına kadar düşmesine neden olabilir böylelikle orta gelirli ve beyaz yakalı yatırımcılar için iyi bir fırsat oluşacak. Kredi avantajlarından yararlanmak isteyen yatırımcılar makul oranda faiz ödeyerek ev sahibi olabilecek. Geçmiş yıllara baktığımızda konut kredisinin yüzde 1’in altında olduğu dönemlerde konut satış oranlarının konut adedi olarak olmasa bile yüzde açısından yüksek olduğunu gözlemliyoruz” dedi. Kredili konut satışlarının yılın ilk iki ayında yüzde 19 düştüğüne dikkat çeken Erol, “Yüksek faiz oranları sebebiyle kredili satışlarda ve ilk el satışlarda azalma söz konusu. Merkez Bankası’nın faizleri 50 baz puan düşürmesi piyasayı canlandıracak. Bu durumun psikolojik boyutu da var. Kredilerdeki ufak değişimler bile yatırımcıyı harekete geçiriyor” diye konuştu.

Kapının kilidi açıldı

Iraklılar ilk sırada

∂ Yabancılara yapılan konut satışları mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.9 azalarak 1,595’e geriledi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mart 2016’da ilk sırayı 583 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 360 konut satışı ile Antalya, 115 konut satışı ile Bursa, 73 konut satışı ile Muğla, 66 konut satışı ile Yalova ve 56 konut satışı ile Ankara ve Aydın izledi.
Mart ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 244 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 151 konut ile Suudi Arabistan, 148 konut ile Afganistan, 136 konut ile Kuveyt ve 96 konut ile Rusya Federasyonu izledi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...