'Yabancı için marka şehirler geliştirelim'

Düzenleyen:
'Yabancı için marka  şehirler geliştirelim'

Ekonomi Haberleri

Yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişi için finansman modellerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini söyleyen Aziz Torun, “Marka şehirler geliştirmeliyiz” dedi

Önder ÇELİK

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen Gayrimenkul Zirvesi’nin 15’incisi ‘İşimiz Metrekare’ temasıyla düzenlendi. 1.200 kişinin katıldığı zirvenin açılış konuşmalarını GYODER Başkanı Aziz Torun ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan yaptı. Konuşmasında sektörün sorunlarına değinen Aziz Torun, gayrimenkul sektörünün katetmesi gereken uzun bir yol olduğunu belirterek, yabancı sermayenin Türkiye’ye girişinin sağlanması gerektiğini söyledi. Yabancı yatırımcı için marka ülke ve marka şehirler geliştirmeleri gerektiğini ifade eden Torun, İstanbul'u, Ege'yi, Akdeniz'i, Karadeniz'i farklı bölgeleri özellikleri ile ön plana çıkarmaları gerektiğini kaydetti. Yabancı yatırımcılara yönelik gayrimenkul ürünlerinin de çeşitlendirilmesinin önemine değinen Torun, gayrimenkul piyasasının finansman modelleri bakımında çeşitlendirilmesi ve firmaların öz kaynağının güçlendirilmesi için halka arz, fonlar, gayrimenkul sertifikası, kira sertifikası ve tahvil gibi sermaye piyasası araçlarını kullanarak yabancı sermayenin gayrimenkul sektörüne girişini sağlamaları gerektiğini söyledi.
İMAR YASASI ÇIKMALI
Gayrimenkul sektörünün ekonomi için stratejik bir sektör olduğunun altını çizen Torun, “Çok önemli bir kısmı deprem kuşağında olan ve yapı stoğunun yüzde 75'i deprem riski taşıyan bir ülke olarak, kentsel dönüşüm stratejisinin geniş kapsamlı bir imar reformu ile planlanması gerekiyor. Şehirlerimizin geleceğini talep ve ihtiyaçlara göre planlamalı, geliştirmeli, değiştirmeli ve dönüştürmeliyiz” dedi. Sektörün yapısal sorunlarının çözülmesi için hükümete de çağrıda bulunan Aziz Torun, imar yasasının bir an önce çıkması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “İmar yasasıyla birlikte sektörün üzerindeki yüzde 14'e kadar varan vergi ve harç yükü hafifletilmeli. Bunun yanında sektörde haksız uygulamalara sebebiyet veren KDV uygulamaları çözümlenmeli, tüketiciyi koruma kanunun getirdiği cayma hakkının oluşturduğu risk düzeltilmeli.”
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ise Türkiye’nin krizlere rağmen son 10 yılda önemli bir gelişim gösterdiğini belirterek, “Bölgede cazibe merkezi haline geldik” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...