Dünürlerin Cezayir çıkarması

Düzenleyen:
Dünürlerin Cezayir çıkarması

Ekonomi Haberleri

Çocukları evli olan Fuat Tosyalı ile Mesut Toprak, Cezayir'i yatırım üssü hâline getirdi. Tosyalı'nın yatırımları 2 milyar doları aşarken, Toprak, devletle ortak tekstil kampüsü inşa ediyor

Önder ÇELİK İSTANBUL - Yurt dışındaki yatırımları her geçen yıl artan Türk iş adamları, fırsat gördükleri ülkeleri âdeta üs hâline getirdi. Rusya, Irak, İran, Körfez ve Afrika gibi yerlerde art arda yatırım yapan patronlar, 'aile' olarak da belli yerlerde büyük projeler hayata geçiriyor. Bunlar arasında Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile Tay Group Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak yer alıyor. DEİK'de Cezayir İş Konseyi Başkanlığı'nı yürüten Fuat Tosyalı'nın kızı Şeyda Tosyalı, işadamı Mesut Toprak’ın oğlu Hulusi Toprak ile evli. Tekstil ve çelik sanayiinde faaliyet gösteren iki iş adamının çocukları 2013 yılında hayatlarını birleştirirken, Tosyalı ve Toprak, Cezayir'e milyar dolarlık yatırımları hayata geçiriyor. Fuat Tosyalı, demir çelik sektöründe Cezayir’in dev yatırımcısı konumunda yer alıyor. Yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding'in, Cezayir’deki yatırımları 2 milyar doların üzerinde. DEİK'te Fuat Tosyalı'nın yardımcılığını yürüten Mesut Toprak da Cezayir’in mega projesi olarak nitelenen tekstil kampüsünün inşaatına geçtiğimiz ay başladı. Cezayir devletiyle ortak inşa edilen ve 10 yıl sonra tamamlanacak Organize Tekstil Sanayi Bölgesi'nin ülkeye katkısının 1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Dünürlerin Cezayir çıkarması
1 milyar $ katkı sağlayacak tekstil üretim üssü kuruyor 
Türkiye ve Mısır’daki üretim tesislerinde Levi’s, Tommy Hilfiger, M&S, Zara, Lacoste, Massimo, Uniqlo, Mavi gibi dünyaca ünlü markalara yılda yaklaşık 20 milyon adet ürün ihraç eden Tay Group, Cezayir devletiyle ortak bir 'tekstil kampüsü' projesine imza attı. Geçtiğimiz ay temeli atılan ve Cezayir'in Relizane Vilayeti Sdi Khettap endüstri bölgesinde Cezayir devletinin ortaklığı ile kurulan TAYAL SPA, toplamda 250 hektar arazi üzerinde hayata geçireceği Organize Tekstil Sanayi Bölgesi'yle, Avrupa ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisine imza atacak. 10 yılda tamamlanması planlanan proje 3 ana etap yatırım şeklinde gerçekleştirilecek. Tekstil sanayi sitesinin ilk etabı 8 üniteden oluşacak. 2018 sonunda tamamlanacak olan ilk etapta 10 bin kişiye; 10 sene içerisinde kademeli olarak toplamda 25 bin kişiye istihdam sağlanacak. Tekstil kampüsünün ilk etabı tamamlandığında yılda 30 milyon metre denim kumaş, 15 milyon metre gabardin ve gömleklik kumaş, 5.000 ton örme kumaş, 30 milyon adet giysi üretimi gerçekleştirmeyi hedefleyen TAYAL SPA, bu sayede Cezayir ekonomisine yıllık 300 milyon dolarlık bir katkı sağlamış olacak. Cezayir ekonomisine ilk etapta sağlanacak 300 milyon dolarlık katkının, 10 yıllık proje tamamlandığında 1 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.
Dünürlerin Cezayir çıkarması
Tosyalı, yılda 4 milyon ton çelik üretimi yapacak 
Cezayir’in en büyük demir-çelik üreticisi ve yatırımcısı konumunda yer alan Tosyalı Holding, 2013 yılında 500 milyon dolarlık yatırımla Cezayir’de demir-çelik üretimine başladı. Holding, ülkedeki yatırımlarına 250 milyon dolarlık ek yatırımla hayata geçirilen ve 15 ayda tamamlanan 2. etapla devam ederken, en son yatırım geçtiğimiz aylarda yapıldı. 1.3 milyar dolara ulaşan 3. etap yatırım sonucunda ise, Tosyalı Holding’in Cezayir’de bugüne kadar yaptığı yatırımların toplam tutarı ise 2 milyar doları aşmış olacak. İlk iki tesiste hurdadan çelik elde edilirken, yeni Entegre ‘DRI’dan sıvı çelik’ tesisinde demir madeninden çelik üretilecek. En yeni ve üstün teknoloji kullanılarak demir cevherini işleyecek fabrika toplam 24 ayda tamamlanacak. 2017 yılı sonunda tamamlanması planlanan ve “Cezayir’in mega projesi” olarak adlandırılan 3’üncü etap yatırımlarıyla birlikte tesiste toplam, 2.5 milyon tonu madenden ve 1.6 milyon tonu da hurdadan olmak üzere, yılda 4 milyon tonu aşkın demir çelik üretimi gerçekleştirilmesi planlanıyor. 3 ayrı tesisle 3 bini aşkın kişiye istihdam sağlayan şirketin bölgede oluşturacağı dolaylı istihdamın ise 15 bine ulaşacağı hesaplanıyor.

Dünürlerin Cezayir çıkarması

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...