HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Dolar tepetaklak! Günün en büyük kazananı Türk lirası

Düzenleyen: /
Dolar tepetaklak! Günün en büyük kazananı Türk lirası
Dolar, Dolar Ne Kadar, Dolar Kaç Lira, Haber

Ekonomi Haberleri

Güne 3.53'ten başlayan ve gün içinde 3.54 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL MB Başkanı Çetinkaya'nın açıklamaları sonrası sert fren yaptı.Kur, saat 17:17 itibari ile 3.45 seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta 3.60 seviyesini gören dolar fiyatları geriliyor. Güne yükselişle başlayan ve 3,54'ün üzerini gören dolar/TL, öğleden sonra yatırımcıların TL varlıklara ilgisinin artması ve Türkiye Cumhuriyet  Merkez Bankası'nın (TCMB) açıklamalarının ardından başlayan düşüşle 3.46'nın altına geriledi. Dolar/TL şu dakikalarda 3.46 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL doların global bazda güçlü seyri ve iç riskler nedeniyle Cuma günü 3.60 ile tarihi zirveyi görmüştü.

Euro/TL ise 3.71'den işlemde.

PİYASALARDA BUGÜN:

Bir süredir devam eden finansal sıkıntılarını Başbakan Matteo Renzi'nin istifasıyla katlayan İtalyan bankacılık devi  Monte Dei Paschi'nin hisselerindeki düşüş yüzde 5'e ulaşınca işleme kapatıldı. 

15:57 Türk lirası dolar karşısında yüzde 1,4'ten fazla yükselerek günün en çok yükselen gelişen ülke para birimi oldu. 

Dolar/TL 3,4720'lerde, euro/TL 3,7275 seviyelerinde.

15:30 Altın 1.300 dolar olur mu?

Commerzbank AG analistlerinin kaleme aldığı bir rapora göre değerli metal, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde onz başına 1,300 dolar seviyesine kadar tırmanabilir.

Commerzbank AG, dünyanın 2017 yılında Donald Trump'tan Brexit görüşmelerine kadar gizli tuzaklar içeren risklerle dolu olacağını düşünüyor. Bankaya göre bu durum, değerli metali destekleyebilir ve yatırımcılar güçlü dolar ile yaşamayı öğrenirken artan talebi teşvik edebilir.

14:55

Dolar/TL kuru 3,50'nin altını gördü, kur günlük yüzde 0,75 düştü. 

14:25

Reel efektif döviz kuru endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre TÜFE bazında 95,24'e geriledi.

Bir önceki ay 98,51 seviyesine gerileyen ekim verisi ise 98,38'e revize edildi.

11:15 Dolarda Çetinkaya düşüşü kısa sürdü

Dolar/TL, Çetinkaya açıklamalarıyla 3,5015'e kadar geriledikten sonra yönünü yeniden yukarı çevirdi. Kurda son kotasyonlar 3,5164'ten geçiyor.

09:59 BIST pozitif havayla güne başladı

BIST 100 endeksi ilk işlemlerde yüzde 0,53 değer kazancıyla 73.991'de. Dolar/TL, 3,50 seviyesinde. 

09:55 Reuters anketi petrole kar satışı getirdi

Brent petrol dün 55,19 dolara kadar yüskeldikten sonra bu sabah Asya'da bir miktar geveşeme eğiliminde. Üreticilerin Viyana anlaşması öncesi üretimlerini tarihi rekor seviyelere taşıdıklarını yansıtan bir anket ve Suudilerin Ocak ayı için fiyat indirimine gitmesi arz baskısını traderlara yeniden hatırlatarak yüzde 0,60 kadar değer kaybına neden oluyor. Fiyat 54,61 dolarda.

OPEC ve Rusya'nın üretim kesintisi için 30 Kasım'da Viyana'da uzlaşma sağlaması Brentte 50 dolar/varil seviyesi üzerine ralli başlatmıştı. Diğer taraftan Reuters'ın sonuçlarını paylaştığı bir anket OPEC'in Kasım'da günlük 34,19 milyon varil üretimle yeni bir rekora yönelmiş olabileceğini ortaya koyuyor. OPEC Ekim'de ise 33,82 milyon varil günlük üretim kaydetmişti. Anlaşma öncesi analistler üreticilerin ellerini güçlendirebilmek için olabildiği kadar üretimlerini artırabileceklerini ifade ediyordu. Veriler bu görüşü doğruluyor. Rusya'ya Kasım'da günlük 11,21 milyon varil üretim raporladı. Sadece OPEC ve Rusya'nın toplam üretimi günlük 95 milyon varil olan talebin yarısını karşılamaya yetti.

Suudi Arabistan'ın da Saudi Aramco üzerinden Asya'ya satışlarda varil başına Ocak ayı fiyatında Aralık'a göre 1,20 dolar indirime gittiği raporlandı. Reuters'a konuşan analistlere göre Suudi Arabistan'ın bu aksiyonu petrolde pazar payı savaşının sona ermediğini yansıtıyor.

09:15 Fed'den faiz artırımı olasılığı yüzde 93'te

Güncel fiyatlamalara göre vadeli piyasalar Fed'den Aralık'ta faiz artırımına yüzde 93 olasılık veriyor. CME Group FedWatch verilerine göre işlemciler önümüzdeki hafta gerçekleşecek Fed toplantısından çeyrek baz puan ile 0.50-0.75 baz puan aralığında bir faiz artışına yüzde 93 şans veriyor.

Aralık toplantısı öncesi konuşma yasağı St. Louis Fed Başkanı Bullard'ın açıklamaları ardından başladı. 

08:45 Asya piyasaları güveni satın alıyor

Asya borsaları, yatırımcıların İtalya'da anayasa değişikliklerinin öngörüldüğü referandumdan hayır oyu çıkmasının ardından yaşanan satışların aşırıya kaçtığı düşünceleri ve ABD'den gelen sağlam ekonomik verilerle iki haftanın en büyük artışını gerçekleştiriyor.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi iki günlük kayıpların ardından yüzde 0.8 yükselerek 22 Kasım'dan bu yana en büyük yükselişini kaydediyor. Japonya Nikkei endeksi de yüzde 0.32 prmili. Çin Şangay Bileşik Endeks de yüzde 0,10 artıda. Hong Kong Hang Seng yüzde 0,66 değer kazanıyor.

Avustralya Merkez Bankası bugünkü toplantısında faizleri sabit bırakmıştı. 

08:33 Dolar/TL ve Euro/TL

Yeni güne başlarken Dolar/TL 3,5230'da ve Euro/TL 3,7910'da. Döviz sepeti 3,6630'da.

Piyasaların ana gündeminde TCMB'nin 2017 yılı Para ve Kur Politikası toplantısında vereceği mesajlar bulunuyor.TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın metni açıklayacağı toplantı saat 1030'da başlayacak. Haftanın diğer önemli gelişmesi ise Cuma günü toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararlar olacak.

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti İbrahim Aksoy, "Cuma günü yapılan EKK toplantısında alınan kararlar Perşembe günü açıklanacağı için bu açıklamalar öncesinde bugünkü toplantıda kurda iki yönlü hızlı hareketlere neden olabilecek mesajlar duymayabiliriz." dedi.

Bugün ayrıca Türkiye'de Kasım ayı Efektif Döviz Kuru rakamı açıklanacak. ABD'de ise Ekim fabrika siparişleri, dayanıklı tüketim malı siparişleri ile üçüncü çeyrek tarım dışı verimlilik raporu takip edilecek.

08:30 Euro kazançlarını koruyor

Dün referandum sonuçlarına ilk piyasa tepkisinde 1,0506'ya kadar gerileyen Euro/Dolar paritesi 1,07'yi aştı ve 1,0770'e kadar yükseldi. Euro dün dolar karşısında yüzde 1 değer kazanmasının ardından bugün yüzde 0.1 kayıpla 1.0751 dolardan işlem görüyor.

08:25 ABD hisseleri İtalyan referandumundan etkilenmedi

Dün İtalya referandumundan Hayır oyu çıkması ve Başbakan Renzi'nin istifa etmesi ardından ilk tepkide Euro, Dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybettikten sonra hızla yükselişe geçmiş ve yüzde 0,70'in üzerinde değer kazancına ulaşmıştı. Avrupa borsalarındaki negatif hava da aynı hızla dağılmıştı ki İtalyan bankaları sert değer kaybederken major Avrupa hisse senedi endeksleri günü primli kapatmıştı.

ABD hisse senedi endekslerinde de olumlu hava takip edildi. 

Dow Jones yüzde 0,24 S&P500 yüzde 0,58 Nasdaq yüzde 1,01 değer kazandı. VIX 1,98 puan geriledi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...