HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Otomotiv sektörü bir rekora daha gidiyor

Düzenleyen: /
Otomotiv sektörü bir rekora daha gidiyor
Otomotiv Sektörü, Ekonomi Haberleri, Haber

Ekonomi Haberleri

Yılın ilk üç ayında 2.7 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektör son 10 yılın rekorunu kıracak. Dış ticaret fazlası yüzde 230 gibi oldukça yüksek bir oranda artarak 2016`nın ilk üç ayını şimdiden katladı.Yıl sonunda üretim ve ihracatta rekor hedefleyen otomotiv sektörü bir rekora daha koşuyor.

Son 10 yılda 15 milyar dolar, 2016'da 1.96 milyar dolar dış ticaret fazlası veren otomotiv sektörü 2017'de hızlı bir başlangıç yaptı. Otomotiv Sanayi Derneği'nin hazırladığı otomotiv dış ticaret verilerine göre ihracat 2016'ya göre yüzde 28 artarken, ithalat yüzde 17 azaldı. Yılın ilk üç ayında dış ticaret fazlası yüzde 230 gibi oldukça yüksek bir oranda artarak 2.7 milyar dolar seviyesine yükseldi. Üç aylık dış ticaret fazlası 2016 toplamını şimdiden katladı.

10 SEKTÖR ARASINDA BİRİNCİ

Otomotiv sektörü 2017 sonunda 27 milyar dolarlık ihracat hedefleniyor. Dış ticaret fazlasının da 10 milyar doları zorlaması bekleniyor. Bu gerçekleşirse otomotiv sektörü yıl sonunda üretim ve ihracat dışında, dış ticaret fazlasında da rekor kıracak.

2017 Ocakmart döneminde dış ticaret fazlası veren ilk 10 sektör arasında otomotiv birinci konumda bulunuyor. En fazla dış ticaret fazlası veren sektörler sıralamasında otomotivi 1.9 milyar dolarla örme giyim eşyası sektörü izliyor.

Son 10 yıllık dış ticaret verilerine göre, otomotiv sektörü 2011 ve 2015 yılları haricinde dış ticaret fazlası verdi. 2011'deki dış ticaret açığı 1.3 milyar dolar, 2015'deki açık ise sadece 80 milyon dolar oldu. Otomotiv sektörünün son 10 yıllık dış ticaret dengesi ortalaması 1.6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

JAPONYA İLE YARIŞIYORUZ

Otomotiv sektörü Hazine'nin en önemli gelir kaynağı olmasının yanı sıra, ödemeler dengesine de pozitif katkıda bulunuyor. Otomotiv ihracatı yüksek miktarda döviz kazancı sağlıyor. Türkiye otomotiv ihracatının toplam ihracat içindeki payı ile dünya ile yarışıyor.

Önemli otomotiv ülkelerinden biri olan Japonya'da otomotiv ihracatının toplam ihracat içindeki payı yüzde 21, Almanya'da ise yüzde 17 seviyesinde. Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerde bu oran yüzde 5 civarında. Türkiye'de ise bu oran yüzde 18.9

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...