Fakıbaba, bitiremediği yemeği eve götürüyor

Düzenleyen:
Fakıbaba, bitiremediği yemeği eve götürüyor

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz günlerde lüks otel ve lokantalardaki gıda israfını gündeme getirerek, “Porsiyonları küçültelim” çağrısı yapan Tarım Bakanı Fakıbaba, bu çağrısını kampanyaya dönüştürüyor.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Geçtiğimiz günlerde lüks otel ve lokantalardaki gıda israfını gündeme getirerek, “Porsiyonları küçültelim” çağrısı yapan Tarım Bakanı Fakıbaba, bu çağrısını kampanyaya dönüştürüyor. Herkesin ihtiyacından fazlasını tüketmesinin ‘israf’ anlamına geldiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba israfa karşı olmanın hem kültür hem de dinimizin gereği olduğuna işaret etti. Bazı gazetecilerle sohbetinde çağrısının sebep ve detaylarını anlatan Fakıbaba “Bir insanın geliri belli, yiyeceği miktar belli. Bir porsiyon geliyor, bakıyorsunuz üç kişilik. Kardeşim günah değil mi, yarım getir, doymazsa çeyrek porsiyon daha getirip, fiyatını ona göre yazarsın” dedi. 

BİRİ ATIYOR, BİRİ ÇÖPTEN TOPLUYOR
Porsiyon küçültmenin yanlış anlaşılmamasını isteyen Fakıbaba “Lüks yerlerde, lüks harcamalarda insanın ihtiyacından fazlasından gelen yemek kısmının hepsine diyoruz. Ne olabilir? Mesela fazla gelmiştir, kalanı alır evinize götürüp, değerlendirirsiniz. Ben bunu yapmaya başladım.  Karpuz, kavun, et gelmiş. Fazla olursa, onların pilavını, karpuzunu, etini ayrı ayrı paket yaptırım evime götürüyorum. Tertemiz paketleniyor. Ben yiyemiyorum. Ama yiyecek çok insan var.  Çöp kutusundan topluyor insanlar. Çöp kutusundan toplanacağına ben şu karpuzu ona veririm. O ondan çok daha sağlıklı.” diye konuştu.

Elbisemizin de birini verelim
Dünyada 7 milyar insanın 4 milyar ton gıda tükettiğini, bunun 1,3 milyar tonunun çöpe gittiğini hatırlatan Fakıbaba “Bu vahimdir. Benim söylediğim porsiyon küçültmenin temelinde bu var. İsraf gerçekten de iflastır. Yani sadece gıdada değil. Örneğin, benim ihtiyacım olan iki elbise. Üç elbisem varsa birisi ihtiyacı olana gitsin.  Yaşam tarzında  bunu yapmalıyız. Bu çok zor değil, bizim kültürümüze, dinimize, her şeyimize uygun.” dedi.

Çölyak hastası için ucuz gıda
Çölyak hastalarıyla ilgili TBMM’de kurulan komisyonda yer aldığını, belediye başkanıyken de bu hastalıkla mücadele edenlere çok destek verdiğini hatırlatan Fakıbaba “Madem gıda bakanlığı yapıyorum, bu insanlara nasıl yardım edebiliriz diye düşünüyorum. O insanların beslenmesi özel. Alacakları gıda ürünü 5 lira ise, ben Gıda Bakanı olarak diyalog kuracağım firmalardan daha ucuza alır ve o hastalara daha ucuza verebiliriz.” müjdesini verdi.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...