Nükleer teknolojide iki dev atak! İthal ilaçlar artık Türkiye'de üretilecek

Düzenleyen:
Nükleer teknolojide iki dev atak! İthal ilaçlar artık Türkiye'de üretilecek

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan nükleer teknoloji konusunda önemli bir adım geldi.

Osman Çobanoğlu ANKARA

Bakanlık, nükleer teknolojilerin yerlileştirilmesi için iki önemli projeyi hayata geçirecek. Sağlık Bakanlığı ile imzalanacak protokol çerçevesinde erişimi zor olan nükleer ilaçlar artık Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından üretilecek. Sağlık Bakanlığı ilaçlar için TAEK’e alım garantisi verecek. TAEK bünyesindeki Proton Hızlandırıcısı tesisinde kanser teşhislerinde; beyin kan akışının görülmesi ve nörolojik hastalıkların tanısı, lenf kanserinin tanısı, organ nakillerinde organın vücut tarafından kabul edilip edilmediğinin anlaşılması, kan hücrelerinin izlenmesi, lösemi tespiti ve kalp görüntülemesi için kullanılan ilaçların üretimi gerçekleştirilecek. 2012’de açılan Proton Hızlandırıcısı Tesisinin, zaman içerisinde tüm izin ve lisanslarını tamamlayarak ilaç üretebilecek kapasiteye ulaştığı belirtiliyor. TAEK tarafından üretilecek bu ilaçlarla, ithalatın da önüne geçilecek. 

Bakanlığın attığı bir diğer adım ise SANAEM İkincil Standart Dozimetri Laboratuvarının açılışı olacak. Birçok önemli sektörün ihtiyaç duyduğu radyasyon ölçüm cihazlarının kalibrasyonları, yani zaman içinde kullanmaya bağlı olarak maruz kaldıkları yıpranmaların düzeltilerek fabrika ayarlarına döndürülmesi TAEK tarafından yapılacak. Ayrıca radyasyon güvenliğinin sağlanması, hastanın ve toplumun radyasyondan korunması, hastaya doğru radyasyon dozunun uygulanması ile tanı ve tedavide etkinliğin artırılması kapsamında dev bir adım atılmış olacak.

YILDA 5 BİN ÖLÇÜM

Türkiye’de 15 bin 510 tıbbi radyoloji cihazı, 11 bin 126 diş hekimliğinde kullanılan radyoloji cihazı, 323 radyoterapi cihazı, 534 nükleer tıp cihazı, 3 bin 724 sanayide değişik amaçlarla kullanılan sabit nükleer ölçüm cihazı bulunuyor. Yeni kurulan laboratuvar ile yılda 5 bin civarında kalibrasyon hizmeti vereceği tahmin ediliyor. Sayının gelişen nükleer uygulamalarla her yıl daha da artması bekleniyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...