HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Beyaz eşyada tüm zamanların rekoru

Düzenleyen:
Beyaz eşyada tüm zamanların rekoru
Beyaz Eşya, ÖTV İndirimi, Beyaz Eşya Sektörü, Satış Rekoru , Haber

Ekonomi Haberleri

ÖTV indiriminin etkisiyle ağustos ayında 720 binden fazla satış yapan beyaz eşya sektörü tüm zamanların satış rekorunu kırmakla kalmayıp, sanayinin ve Türkiye’nin büyümesine de büyük katkı sağladı

Ömer TEMÜR - Beyaz eşya sektörü TV indiriminin etkisiyle ağustos ayında tüm zamanların satış rekoruna imza attı. Ağustos ayında 720 binden fazla beyaz eşya satışa gerçekleştirilirken, ihracatla birlikte satış adedi 2,5 milyona yaklaştı. Yılın ilk 8 ayında dört beyaz eşya (buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın) ürününde satışların yüzde 18,2 arttığına dikkat çeken Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, “Bu destek gelmeseydi, aylık ortalama 550 bin satan sektör 450 bine doğru gidiyordu. Çok sıkı daralma vardı. Teşvik gelirse 600 bin adet satacağımızı düşünüyorduk. Martta 734 bin adetle tarihï rekoru kırdık. Ağustos ayında 720 bin adet satış oldu. Bu ağustos ayındaki tüm zamanların rekoru. Sektörün büyümesi ise yüzde 9,2 oldu. Özellikle ÖTV indirimi ile piyasa fevkalade canlanmıştır. Söz verdiğimiz satış adetlerini fazlasıyla yerine getirdik” dedi. İhracatta ise son iki yılın en iyi rakamına ulaştıklarını dile getiren Güler, “Ağustos ayında ihracat yüzde 7,6 artışla 1 milyon 758 bin adet oldu. İlk 8 aylık dönemde ihracat yüzde 5,6 büyüme gösterdi. 

Aslında, ihracat bu sene biraz daha yavaş gidiyor. Bu, Avrupa’daki perakende satışların düşmesinden kaynaklanıyor. Malum ihracatın yüzde 75’i AB ülkelerine gerçekleştiriliyor. Oradaki talep daralması ister istemez ihracatımızı etkiliyor. Yeni pazar arayışları devam ediyor. Çin ve Avustralya dâhil 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Son zamanlarda daha çok Asya-Pasifik bölgesi ve Afrika ülkelerine ağırlık verildiğini görüyoruz” diye konuştu. 

Güler, ÖTV indiriminin sadece satışları artırmakla kalmadığını Türkiye’nin büyümesine de katkı sağladığını vurguladı. Güler şunları söyledi: “Türkiye ilk çeyrekte 5.1 büyürken sanayi endeksi ilk çeyrekte 6,7 kinci çeyrekte 6,3 arttı. İmalat sanayi de yüzde 6’nın üzerinde bir büyüme gösterdi. Sanayi üretim endeksi 128 puandan 133’e çıkarken dayanıklı tüketim malları sanayi endeksi 117 puandan 135 puana yükseldi. Beyaz eşya sektörü sanayideki büyümenin lokomotifi oldu. Dolayısıyla da Türkiye’nin yüzde 5,1’lik büyümesine en büyük katkı beyaz eşya sektöründen geldi. ÖTV fazlasıyla işe yaradı. Satışlar arttığı için devletin vergi kaybı da olmadı. Hatta bütçe gelirleri arttı. Satışlarla birlikte ihracatta rekabet gücümüz arttı. ÖTV indirimi cari açığın azalmasına da katkı sağladı. Çünkü satılan ürünlerin yüzde 95’i yurt içerisinde üretiliyor. Yani para içeride kaldı. Herkes bu işten kazançlı çıktı.”

300 lira teşvik önerisi
Ergün Güler ÖTV indiriminin ay sonunda sona erdiğini hatırlatarak enerji verimli ürünlere teşvik verilmesi hâlinde Türkiye’deki 10 milyon eski beyaz eşyayı dönüştürebileceklerini söyledi. Güler, “Şu an Türkiye’deki hanelerde 20 milyon beyaz eşya bulunuyor. Bunun 10 milyonu eski ürünlerden oluşuyor ve çok fazla enerji harcıyor. Avrupa ülkelerinde A+ ürünlere teşvik için tüketiciye 100 avro nakit teşvik veriliyor. Bunu üretici değil tüketici alıyor. Bu teşvik dünyanın bir çok ülkesi tarafından uygulanıyor. Aynı şekilde A+ için 100 lira, A++ için 200 lira A+++ için de 300 lira teşvik verilirse bu dönüşümü gerçekleştirebiliriz” diye konuştu. 

Yassı çelikte vergiler sıfırlansın
Beyaz eşya sektöründeki maliyetlere dikkat çeken Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü ve TÜRKBESD İcra Kurulu Üyesi Fatih Özkadı da yassı ve paslanmaz çelikte uygulanan yüzde 9-15’lik verginin sıfırlanmasını istedi. Özkadı, “Uzak Doğulu beyaz eşya üreticileri, Türkiye’ye gerçekleştirdikleri ithalatlarında çamaşır makinesi için yüzde 1,1, buzdolabı için yüzde 0,2-0,4 ve bulaşık makinesi için yüzde 0,4 gümrük vergisi ödüyor. Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) düşünüldüğünde bu kapsamda söz konusu vergiler birkaç yıl içinde sıfırlanacak ve Güney Koreli üreticiler gümrük vergisi ödemeden Türkiye’ye beyaz eşya ithal edebileceklerdir. Bu verginin sıfırlanmasını istiyoruz” diye konuştu. Özkadı, beyaz eşyada fiyatların arttığına dair iddiaların sorulması üzerine, “Son bir yıl içerisinde bakır fiyatları yüzde 40, alimünyum fiyatları yüzde 34, çelik fiyatları yüzde 60 arttı. Bunların hepsini dövizle ithalediyoruz. Kurdaki artış da % 16 oldu. ÖTV indirimi maliyetleri göğüslememizi sağladı” şeklinde cevap verdi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...