Piyasalar Kuzey Irak'a kilitlendi

Düzenleyen:
Piyasalar Kuzey Irak'a kilitlendi

Ekonomi Haberleri

Barzani bağımsızlık ilan etmeyi değil, merkezi hükümete karşı pazarlık gücünü artırmayı hedeflerse; borsa yükselir, dolar düşer.

Piyasalar, Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumunun ardından yaşanacak gelişmeleri dikkatle takip edecek. Barzani’nin geri adım atmaması üzerine dolar ve borsa haftaya gergin başladı. Dolar, dün öğle saatlerinde 3,53 TL’ye kadar yükseldi, ardından bu seviyelere yakın seyrini sürdürdü. Borsa ise yüzde 2’ye yaklaşan kayıpla, dün 102 bin puanın altına sarktı. İş Yatırım tarafından yayınlanan raporda, şu görüşlere yer verildi: Referandum sonrası bağımsızlık ilan edilmesi durumunda; Ankara, Bağdat ve Tahran birlikte hareket ederek, Kuzey Irak bölgesini üçlü kıskaç altına alacak. Bölgeye ihracat durdurularak, petrol alımlarına son verilerek, Kuzey Irak baskı altına alınacak. Habur da kapatılırsa, Güneydoğu Anadolu Bölgesi için ciddi sonuçlar doğacak. Olumlu senaryoya göre ise; Barzani bağımsızlık ilan etmeyi değil, referandum sonuçlarını arkasına alarak merkezi hükümete karşı pazarlık gücünü artırmayı hedefliyor. Kuzey Irak’ta korkulanın gerçekleşmemesi durumunda, Borsa İstanbul’da hatırı sayılır toparlanma görebiliriz.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...