Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yeni kıdem tazminatı yasasıyla neler değişecek?

Düzenleyen:
Yeni kıdem tazminatı yasasıyla neler değişecek?

EKONOMİ Haberleri

Çalışan herkesin kıdem tazminatı alması için düğmeye basıldı. Yeni kıdem tazminatı sistemiyle işçinin kovulmayı beklemesine gerek kalmayacak. İstifa eden, kendisine işverenin ayırdığı fondan parasını alıp gidecek.

Cumhurbaşkanlığı 2019 programı yeni yılda yeni düzenlemeleri beraberinde getirmeye hazırlanıyor. Her çalışanın belli bir süre çalıştıktan sonra elde ettiği kıdem tazminatı hakkında reforma gidiliyor. Eskiden istifa eden işçilerin elde edemediği kıdem tazminatı hakkı herkese verilecek. Bir gün çalışan da istifa eden de kıdem tazminatı ödemesi alabilecek. Bireysel hesaba dayalı olacak olan kıdem tazminatı sistemi yeni yılda yürürlüğe girecek. Her işçinin kolayca erişebileceği bireysel hesaba dayalı bu sistemle kıdem tazminatında yeni bir döneme adım atılacak. İşte, kıdem tazminatında yaşanacak reform tarzı değişikliğin detayları...

SADECE BİR GÜN ÇALIŞANA KIDEM TAZMİNATI

Resmi Gazete'de yayınlanan programla birlikte yeni bir döneme adım atılmış oldu. Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren 2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında bireysel hesaba dayalı kıdem tazminatının detayları verildi. Yeni düzenleme ile birlikte her çalışan için ayrı bir kıdem tazminatı hesabı açılacak. Mevcut düzende bazı şartlara mukabil olan kıdem tazminatı yeni yılda her işçi için yatırılan bir ödenek olacak. 1 gün süre ile çalışan da istifa ederek kendi istediği ile işten ayrılan da kıdem tazminatı hakkına sahip olabilecek.

HER ÇALIŞANA AYRI TAZMİNAT HESABI

Kıdem tazminatında yapılacak olan köklü değişiklik haberleri sonrası yeni sürecin nasıl işleyeceği de merak konusu oldu. Bireysel hesaba dayalı yeni sisteme göre;
* Her işçinin adına bir hesap açılacak ve işverenler bu hesaba her ay tazminat ödeneğini yatıracaklar. * Her yıla brüt 30 gün tazminat sistemi sürecek.
* Sistem oldukça şeffaf olacak ve bu birikim yatırım aracı olarak değerlendirilebilecek.
* Hem çalışan hem de işvereninin takip edebileceği sistemde çalışan kolaylıkla birikimini gözlemleyebilecek. * İşini değiştiren kişinin hesabı muhafaza edilecek ve taşınabilecek.
* Biriken miktara bir süre müdahale edilmeyecek, para aynen kalacak. Ancak erken çekme için bazı istisnalar olacak.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...