HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Anadolu Bir Kuşak Bir Yol ile şahlanacak

Anadolu Bir Kuşak Bir Yol ile şahlanacak
Bir Kuşak Bir Yol, Haber

EKONOMİ Haberleri

Çin’den Londra’ya kesintisiz taşımacılık için büyük ölçekli altyapı yaptırımı yaptıklarını belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 5 yıl içerisinde Anadolu’daki taşımacılığın birkaç katına çıkacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” ile gelecek dönemde Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını belirterek, “Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacak” dedi. Turhan, 2015 yılı mart ayında vizyon belgesi yayımlanan “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” çerçevesinde Çin, Asya, Avrupa ve Orta Doğu’yu birbirine bağlayan devasa altyapı ve ulaşım, yatırım, enerji ve ticaret ağı oluşturulmasının amaçlandığını söyledi. Turhan Türkiye olarak Çin’den Londra’ya kesintisiz taşımacılık için büyük ölçekli altyapı yaptırımı yaptıklarını bildirdi. Projede Bakü-Tiflis-Kars Demiryolunun hayati önem taşıdığına dikkat çeken Turhan, “Azerbaycan Orta Asya’ya açılan kapıdır, Türkiye ise üç kıtanın kesişim bölgesinde yer almaktadır. Farklı ulaşım modlarını entegre ederek taşımacılarımıza hem farklı güzergâhlar hem de farklı ulaşım araçları sunarak optimum düzeyde fayda sağlamaya çalışıyoruz. Böylece ülkelerimizin yanı sıra bölge ülkelerinin ihraç mallarının çeşitlenmesine imkan sağlıyor, ekonomik anlamda kazançlarını arttırmalarına vesile oluyoruz. Bu noktada en güzel örnek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattıdır. Bu proje sadece 3 ülkeyi birleştirmiyor. İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Çin’i birbirine bağlıyor. Marmaray Tüp Geçidi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, hızlı tren ve yüksek hızlı tren hatları, Kuzey Ege Limanı, Gebze Orhangazi-İzmir Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul Havalimanı gibi mega ulaşım projeleriyle koridorun sağladığı yararı ve önemi artırıyoruz. İhraç mallarını demiryoluyla taşıyarak, başlangıç ve son aşamalarını kara yolu ve deniz yoluyla destekleyerek birçok bölgeye ulaştırıyoruz. Doğu-batı arasında alternatif güzergâh sunmanın yanı sıra kuzey-güney aksında da alternatif olmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Pekin ve Avrupa arasındaki ticaretin, günlük 1,5 milyar doları bulan boyutlara ulaştığına işaret eden Turhan, bu ticaret akışının artarak devam etmesinin ve yaklaşık 5 yıl içinde günde 2 milyar doları geçmesinin beklendiğini kaydetti.  Turhan, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi ile gelecek dönemde Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın önemi daha da artacak Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacaktır. Sadece ekonomik değil halklar arasında kültürel ve sosyal etkileşim de sağlanacak” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...