HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Piyasalara yeni varyant şoku | Omicron çıktı, borsalar çakıldı

Düzenleyen: /
Piyasalara yeni varyant şoku | Omicron çıktı, borsalar çakıldı
Borsa, Yeni Varyant, Covid 19, , Haber

EKONOMİ Haberleri

Güney Afrika’da tespit edilen ve aşıya dirençli olduğu düşünülen yeni koronavirüs varyantı “Omicron”, küresel piyasalarda endişeleri artırdı. Petrol ve borsalar sert düştü.

Osman Sağırlı | İSTANBUL

Dünya piyasaları geçen haftanın son işlem gününde, son dönemlerin en sert hareketlerinden birini yaşadı. Güney Afrika’da görülen ve aşıya dirençli olduğu düşünülen “Omicron” isimli “B.1.1.529” yeni koronavirüs varyantı, küresel piyasalarda endişeleri artırdı. Yeni kapanmaların yaşanabileceği ve ekonomik aktivitenin bundan zarar görebileceği korkusuyla, petrol fiyatları yüzde 5’in üzerinde geriledi. Talepte düşüş riskiyle birlikte brent petrol, 80 dolar desteğini de kırarak, 77 dolar sınırına kadar düştü. Asya, Avrupa ve Amerika borsaları, yüzde 2’yi aşan oranlarda değer kaybetti.

Piyasalara yeni varyant şoku | Omicron çıktı, borsalar çakıldı
Dünya Sağlık Örgütü yeni varyantın adının Omicron olduğunu duyurdu

EN ÇOK TURİZM SEKTÖRÜ ETKİLENDİ
“Daha fazla kısıtlama” ihtimali, en çok havacılık ve turizm sektörü hisselerini etkiledi. Seyahat ile bağlantılı firmalar, en kötü etkilenenler arasında yer aldı. Genelde güvenli liman olarak görülen Japon yeni, dolar karşısında yüzde 0,5’in üzerinde değer kazandı. Virüsün ilk görüldüğü Güney Afrika para birimi ise son bir yılın en düşük seviyesine düştü. Londra Metal Borsasında bakır fiyatları yüzde 3 düşerek ton başına 9 bin 500 dolardan işlem gördü. Singapur’da da demir cevheri yüzde 5’ten fazla geriledi. Altın tarafında ise, yeni varyantın, merkez bankalarının ultra gevşek para politikalarını terk etme planının etkilenip etkilenmeyeceği sorgulanıyor. ‘Ons’ 1.810 dolara kadar tırmandı. Bu arada iç piyasalara bakıldığında borsa 1.800 puanın altına geriledi. Dolar 12,00-12,25 bandında dalgalandı. Analistler “Yeni varyantın mevcut aşılara ne kadar dirençli olup olmadığı yönündeki açıklamalar çok önemli olacak” diyor.


 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...