Yunanistan’ın doğalgazı Türkiye’den

Yunanistan’ın doğalgazı Türkiye’den

EKONOMİ Haberleri

Doğalgazda yüzde 99 oranında dışa bağımlı olan Türkiye, bir yandan Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgazın karaya ulaştırılması için deniz altında boru serimine devam ederken, diğer yandan da kara sahalarında bulunan yerli rezervlerinden faydalanıyor. İç tüketimde de kullanılan yerli doğalgaz, Yunanistan başta olmak üzere bazı Balkan ülkelerine de satılıyor.

Cevdet Fırat Aydoğmuş | ANKARA

Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) verilerine göre, mayıs ayında yerli imkânlarla 32 milyon metreküp gaz üretildi. Bunun yüzde 96’sından fazlası Tekirdağ, İstanbul ve Kırklareli’ndeki sahalardan çıkarıldı. Geçtiğimiz yıl mayıs ayında Bulgaristan ve Makedonya’ya toplam 400 bin metreküp, bu yılın mayıs ayında ise Yunanistan’a 7 milyon metreküp doğalgaz ihraç edildi.  Uzun süredir aktif olan Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Hattı’nda, mart ayında da 30,4 milyon metreküp doğalgaz ticareti yapılmıştı.

LNG ALIMI ARTTI

Ayrıca, kışa doğalgaz tedariki bakımından sorunsuz girmek için çalışmalarını sürdüren Türkiye, fiyatları dikkate alarak depolama tesislerindeki gaz alımını azaltırken, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminallerindeki depolamasını artırdı. Bu çerçevede, LNG terminallerinde depolanan doğalgaz miktarı, bu mayısta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 arttı.

Öte yandan, doğalgaz abonesi sayısı da her geçen gün artıyor. Mayıs ayı itibariyle Türkiye’deki toplam doğalgaz abonesi sayısı geçen yılın aynı ayına göre 1 milyon 106 bin artarak 18,9 milyona ulaştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...