Akaryakıt fiyatlarına indirim gelecek mi? Gabar keşfi sonrası Bakan Dönmez açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri

Son dönemde Gabar ile tekrar gündeme gelen Güneydoğu Anadolu'daki petrol keşiflerine değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Petrol keşfi sonrası akaryakıt fiyatlarına indirim gelecek mi?" sorusuna cevap verdi.

Türkiye, son yıllarda hem denizde hem de karada yaptığı keşiflerle dünyanın gündeminden düşmüyor. Özellikle Adana'da ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde karada keşfedilen petrolün değeri milyar dolarlarla ölçülüyor. Gabar dağında keşfedilen ve TPAO Genel Müdürü Bilgin tarafından değeri 70 milyar dolar olarak belirtilen, Arap petrolü kalitesinde olan yeni keşif ise Türkiye'yi heyecanlandırdı. 

Habertürk canlı yayınına konuk olan ve gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, hem yeni keşfedilen kuyulara hem de bunun akaryakıt fiyatlarına nasıl yansıyacağına değindi.

YENİ KEŞFEDİLEN PETROL KUYULARI

Güneydoğu'da yeni keşfedilen petrol kuyularına ilişkin konuşan Bakan Dönmez, "2018 yılında biz bu bölgelerde potansiyel olduğunu görmüştük" ifadelerini kullanarak şunları kaydetti:

"Sağolsun jandarmamız o bölgeyi terörden arındırdıktan sonra çalışmalara başladık. Jeologlarımız var. Güneydoğu Anadolu bölgesinin geçmiş tarihini birlikte değerlendirmelerinin ardından böyle bir potansiyel olacağı gündeme geldi. Oldukça zor coğrafi şartlarda çalışıyor arkadaşlarımız.

Yer yer 3 bin kilometrelere varan yükseltilere çalışıyorlar. O kamyonların ve tırların geçeceği yollar hazırlandı. Kulenin dikilmesi, sondaj faaliyetleri zaman tüketen işler. Bir önceki keşif olan Şehit Esma Çevik buraya yakın bölgeydi. Orada günlük 9-10 bin varillik üretim söz konusu.

"BRÜT REZERV 100 MİLYAR VARİL"

Şimdi günlük 100 bin varil üretim kapasitemiz söz konusu. Brüt rezervimiz 1 milyar varil. Bunun üretilebilirine bakmak lazım. Üretilibilir miktar yüzde 60. Doğal olarak 600 bin varile gelmiş oluyor. Üretim 180 bin varile çıkacağız. Sırf burası yüzde 12'lik ihtiyacımızı karşılayacak.

Ülkemizdeki diğer rafineriler bunu işlemek için hazır. Zaten orada boru hatlarımız var. Oradan gemilere yüklüyoruz iç hatlardan İzmir ya da Kocaeli'ye göndermek üzere işleyebiliriz. Kırıkkale'de de rafinerimiz var, orada da işleyebiliriz. İlave bir tesis yapmayacağız.

Türkiye'de 40 milyon varil işleme kapasitesine sahip aktif rafinerilerimiz. Bölgede ham petrolü nakletmeyelim de yerinde daha modern ve kapasiteli rafineri inşa ederseniz işlenmiş ürüne kavuşursunuz."

AKARYAKIT FİYATLARINA İNDİRİM GELİR Mİ?

Petrol keşifleri sonrası akaryakıta indirim gelip gelmeyeceğine ilişkin soruyu cevaplayan Bakan Dönmez, şunları söyledi:

"Doğalgazda BOTAŞ yüzde 100 devlete ait. Şehirlerde kullanılan konut gazının tedarikçisi BOTAŞ. Dolayısıyla fiyat takibi regülasyonu BOTAŞ'ın elinde. Burada fiyat yönetimi çok daha kolay. Petrol tarafında ise tamamı özel sektör. Dağıtıcılar işlenmiş ürünü ithal edebilir. Orası tamamen yüzde 100 özel sektörün elinde. Şu anda üretilen miktar yüzde 10, bunu da koyduğumuzda yüzde 20 olduğunu düşünün.

Doğalgazda konutlara 35 yıl yetecek demiştik. Burada şu olabilir. Bazı kesimlere, sektörlere daha ucuz akaryakıt veriyoruz dediğinizde, herkes ucuz akaryakıtın peşinde olur. Burada muhtemel önümüzdeki dönemde gündeme gelecek husus vergilendirmedeki değişikliklerle yerli petrolden elde ettiğimiz mali faydayı kullanıcılara yansıtabiliriz. Bu da netice itibarıyla pompaya yansır." (Kaynak: Habertürk)

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...