Balıkçı teknesi ruhsatı taksi plakasıyla yarışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Balıkçı teknesi ruhsatı taksi plakasıyla yarışıyor

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’deki balık popülasyonun azalması sebebiyle, balıkçı teknelerine ruhsat verilmesi işleminin 2002’den bu yana durdurulmasının ardından, var olan ruhsatlar zaman geçtikçe değerlendi. Bu doğrultuda ruhsat fiyatları, taksi plakalarıyla yarışır hâle geldi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Meclis’e bilgi veren Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atala, 2002’de su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve stoklar üzerinde av baskısının azaltılması amacıyla balıkçı teknesi ruhsatı verilmesinin kaldırıldığını belirterek, “2002’den bugüne kadar bir tane yeni ruhsat verilmiş değil. Hatta bakanlık, verilmiş ruhsatları ve tekneleri almak için balıkçıya para ödemiş, o tekneleri almış, Makine Kimya’da da parçalatmıştır, ruhsatlarını da iptal etmiştir. Bugünkü kapasitemiz yine son derece yüksek” dedi.

Ruhsatların alınıp satılabildiğini hatırlatan Atala, ruhsat satışlarında ciddi meblağlara ulaşıldığına ve taksi fiyatları gibi arttığına dikkat çekti. Atala, “Yeni ruhsat verilirse, zaten var olan çok fazla av gücümüzü daha da arttırmış oluruz. Yasal düzenleme yaparak bu durumu düzeltebiliriz” diye konuştu.

Balıkçı teknesi ruhsatı taksi plakasıyla yarışıyor

BALIK 200 BİN TON AZALDI

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya da azalan balık popülasyonun önüne geçmek için balıkçı teknelerinin daha da azaltılması gerektiğini söyledi. Özkaya, avlanma kapasitelerinin artması sebebiyle, son 15 yılda balık miktarının 530 bin tondan 330 bin tona düştüğüne dikkat çekerek “Böyle devam ederse çok kısa sürede balığa zor ulaşacağız. Bu da balık fiyatlarını etkileyecek. Sürdürülebilirliğin sağlanması için avlanma kapasitesi kısıtlanabilir, tekne sayısı düşürebilir” ifadelerini kullandı. Balıkçı teknesi ruhsatlarındaki fahiş fiyatları da değerlendiren Özkaya “Düne kadar bedava olan şey, bugün çok yüksek fiyatlarla satılıyor. Örneğin, 11 metre bir tekne için 400-450 bin lira arasında ruhsat parası alınıyor. Eğer balıkçı balıkçıya satmaz, herkese satmaya kalkarsa o zaman da zenginler, yat limanlarından balıkçı barınaklarından faydalanmaya çalışıyor. Bu konuda bir düzenleme yapılabilir. Balıkçı teknesi ruhsatı, balıkçılık yapana satılmalı” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...