Gübre destek oyunu: Günaşırı fiyatı artıyor

- Güncelleme:
Gübre destek oyunu: Günaşırı fiyatı artıyor

Ekonomi Haberleri

Tarım sektörünün en önemli girdiği kalemleri arasında yer alan gübre, döviz kurundaki değişimlerden direkt etkileniyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Son haftalarda doların yükselmesi gübre sektörünü yeniden hareketlendirdi. Fiyatların daha fazla yükseleceğini öngören fırsatçılar ürünleri depolara çekti. İnternet satışlarında da stokçuluk alenen gözlendi. Mayıs ayında satışı olan kiloluk gübreler, döviz kurunun artması ile birlikte satıştan çekildi. Birçok ürüne ‘stokta yok’ yazısı eklendi. Toptancılar gübreyi sınırlı sayıda verirken, büyük fabrikaların da satışlara kota koyduğu iddia edildi. 

Gübre destek oyunu: Günaşırı fiyatı artıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Demir, gübrenin stoka konu ürünlerden birisi olduğunu belirterek “Gübre, manipülasyona en açık ürün. Ne zaman döviz hareketlense hemen stoklanıyor. Türkiye’nin gübre üretimi kendi kendine yetecek durumda ama ne hikmetse döviz arttığında piyasada ürün bulunmuyor. Bakanlıklar üretici şirketlere ve oradan da toptancılara baskınlar düzenlemeli. Sektörde üç büyük firma piyasayı kontrol ediyor. Cezalar caydırıcı değil. ‘Çiftçi nasılsa gübreye muhtaç’ diyerek istedikleri fiyatı biçiyorlar. Nasıl ki ekmeksiz ev olmazsa, gübresiz toprak olmaz” dedi.

Adana’da pamuk üretimi yapan Yusuf Başkol da gübre tedarikinin ciddi bir problem hâline geldiğini söyledi. Toptancıların döviz yükseldiği için gübreleri stok yaptığını dile getiren Başkol “Ürün bulamıyoruz, bulsak bile fiyatlarda bir gün bir günü tutmuyor. Geçen yılın başında döviz arttığında da aynısı olmuştu. Ne zaman döviz artsa ürünü piyasadan çekiyorlar. Sorduğumuzda ise ‘Fabrikadan gelmiyor’ diyorlar. Ama depolar gübre dolu. Tarım Kredi’de gübre satışı var ancak yetmiyor. Özel şirketler piyasayı kontrol ediyor” diye konuştu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...