Çiftçi hububat alım fiyatından memnun değil: Açıklanan rakamlar revize edilmeli...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Çiftçi hububat alım fiyatından memnun değil: Açıklanan rakamlar revize edilmeli...

Ekonomi Haberleri

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Demirtaş, "Buğdayda beklentimiz, ton başına 12 bin liraydı. Arpada da 9 bin lira civarında alım fiyatı bekliyorduk. Açıklanan fiyatlar, revize edilmeli" dedi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ekmeklik buğday alım fiyatının bin liralık prim desteğiyle ton başına 9 bin 250 lira, arpa alım fiyatının ise 500 liralık prim desteğiyle 7 bin 500 lira olarak açıklanması, çiftçinin beklentilerini karşılamadı.

Çiftçinin beklentisinin buğdayda 12 bin lira, arpada ise 9 bin 500 lira olduğunu ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, söz konusu alım fiyatlarının güncellenmesi gerektiğini söyledi.

"KISIR DÖNGÜYÜ HEP YAŞARIZ"

Demirtaş, “Artış oranı yüzde 24 civarında oldu. Ancak gübre, tarım ilacı ve mazot gibi girdilerin zam oranı bu değil. Biz de maliyet hesabı yaptık. Maliyetler çok arttı. Çiftçi, 2022 yılında açıklanan fiyatlardan memnun kalmıştı. Şimdi çiftçiler, alternatif ürün arayışına giriyor. Taban fiyatlar düşük olduğu sürece, gelecek sene buğday eken çiftçi sayısı azalır. Tarımsal girdilere çözüm bulunmadığı ve planlı üretim yapılmadığı sürece bu kısır döngüyü hep yaşarız” dedi.

Şube başkanlarının bölgelerden maliyetlerle ilgili rapor verdiğini ifade eden Demirtaş, “Buğdayda beklentimiz, ton başına 12 bin liraydı. Arpada da 9 bin lira civarında alım fiyatı bekliyorduk. Açıklanan fiyatlar, revize edilmeli” açıklamasını yaptı.

Demirtaş, bu fiyatlarla ekmek fiyatında düşüşün mümkün olmadığını da ifade etti.

"İTHALATA DEĞİL, ÜRETİCİYE PARA VERELİM"

Türkiye’de bu yıl 20,5 milyon ton buğday üretimi beklendiğini ifade eden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

"Bu arada, ortalama 10 milyon ton buğday ithal ediyoruz. Bu kadar dövizi yabancıya vermeyelim, kendi üreticimize verelim. Bizim üretim gibi bir derdimiz yok, Türkiye’nin ikliminde her şey yetişiyor. Çiftçi, para kazanamayınca bu işi yapmak istemiyor, ekim alanından çekiliyor. Buna önlem alınması gerek. Gerekirse çiftçinin sigorta primini devlet ödemeli ki çiftçiyi köyde tutalım."

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...