Ordu modeli kalkınma: Fındık bahçesinde organik yumurta

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ordu modeli kalkınma: Fındık bahçesinde organik yumurta

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

11 ay boş duran fındıklıklar yumurta üretimine açıldı. Dolaşan tavuklar hem yabani otu böceği ayıklıyor, hem gübre bırakıyor toprağa…

İRFAN ÖZFATURA'NIN HABERİ - Eskiden yemek yerde yenir, tepsi altına sofra bezi serilirdi. Kırıntılar tavukların dolandığı kuytuya silkelenir itinayla. Her evde üç beş tavuk olur, kimseye zahmetleri yoktur, kendi kendilerine eşinir, gezinir akşam dönerler yuvalarına. “Ooolum yumurta” dendi mi çocuk bakkala değil, bahçeye koşar, bulur gelir ne kadar olursa.

Köylüler yumurtayı pazara sepetle taşır, kırılmasın diye samana gömerler itinayla. Elini gezdirir birini yakalarsın, bakarsın, iri mi ufak mı, çift sarı çıkar mı acaba? Sonra kulağına tutup sallarsın. Ne anlarlar bilmiyorum ama âdet yerini bulsun diye yapardık mutlaka. 
Hayat Bilgisi dersinde öğretmen talebenin birinden iki yumurta ister. “Biri taze, biri bayat olacak ama!”

Onları tuzlu suya atar, bayat yüzer, taze batar. “Hımm demek ki iyi yumurta ağır olacak!”

Şimdi yumurtalar ambalajlı, küçük isteyen küçük, iri isteyen irisinden alıyor. Üzerinde de tarihleri yazıyor ayrıca.

Ordu modeli kalkınma: Fındık bahçesinde organik yumurta

ONU HAFİFE ALMA!

Gıdasına dikkat edenler tabii olmasını da arzuluyor, hayvan eskisi gibi kır bayır dolansın, güneşe yatsın, toprağa bulansın.

Bazı çiftliklerde onlara mahlukat değil makine gözüyle bakılıyor, kafeslere presleniyor. Işıkları söndürüp yakarak hayvanı kandırıyor, ha bire yumurtlatıyor, verimi düşeni, kesime yolluyorlar! Hayvancık toprağa basamadan, ot gagalayamadan, suyuna pilav pişiriliyor.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde kurulan “Beni Hafife Alma” projesi yumurta işine de el atmış. Ordu’da sezonu müteakip 11 ay boş kalan fındık bahçelerinde tavuk yetiştirmeyi planlamışlar. Hayvanlar gezecek dolaşacak, börtü böcekleri (bilhassa kene) toplayacaklar. Fındık diplerinde ancak ilaçla giderilen otları yiyecek, bu arada gübre bırakacaklar. 

Migros Grubu İcra Kurulu Üyesi Ekmel Nuri Baydur içlerini rahatlatmış. “Satması bizden” demiş, “gözünüz kalmasın arkada!”

Ordu Tarım İl Müdürü Kemal Yılmaz ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu sertifika işini yoluna koymuşlar. Çünkü bir ürüne “organik” diyebilmeniz için dikkat edilecek hususlar var. Mesela yeme GDO’lu mısır, soya katamazsınız asla. Yeri gelmişken söyleyelim eli birliğiyle bir yem fabrikası kurmuşlar, tesis ayda 300 ton ürün çıkarıyor rahatlıkla.

Ordu modeli kalkınma: Fındık bahçesinde organik yumurta

Ambalaja gelen yumurtalar ışıklı masalardan geçiyor, çatlağı var mı diye inceleniyor, modern usullerle paketleniyor.

Misafiri olduğumuz Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi yaklaşık 2 bin tavuk besliyor. Besliyor derken iş, kadınların omuzlarında, zaten fındıklık hemen evinin yanıbaşında. Onun gibi irili ufaklı 85 vatandaş var. 50 bin yumurta ile başlamış, yılda 35 milyona çıkmışlar. Artık 50 milyon hayal değil, kendine güvenleri gelmiş, ihracata hazırlanıyorlar.

Beni Hafife Alma Derneği Proje Koordinatörü Erkan Gürkan “Annem 94 yaşından sonra tavuk edindi, günde 150 yumurta üretiyor, çok da mutlu, meşguliyet insanlara iyi geliyor” diyor.

ET, SÜT SIRADA

Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şunları anlatıyor: Bu henüz bir başlangıç, et, süt ve balık üzerinde de çalışmalarımız var. Diğer sahalara da girecek, yol açacağız halkımıza. Geçen Mesudiye’yi geziyorduk, gençlere ‘niye koyun beslemiyorsunuz’ diye sordum.   ‘Başkanım çobana kız vermiyorlar’ diye yakındılar. ‘Öyleyse altınıza birer ATV motor çekelim, mont giydirelim, telsiz filan verelim, çoban değil sürü sorumlusu yapalım bundan sonra’

Güldüler, ‘bak bu olabilir mesela’. Boş durmak yok istenirse bir yolu bulunuyor.

FINDIĞIN VARSA...

Biliyorsunuz Ordu fındıkta başa oynuyor, elinizde fındığınız varsa, çikolata şekerlemeye girebilirsiniz rahatlıkla. Ordu Giresun Havaalanı yanında Çikolata Parkımız ve Çikolata Atölyemiz var. Dünyanın en kaliteli kakaosunu getiriyoruz, fındıkla buluşunca mükemmel oluyor. Lezzeti ve zengin çeşidi bir yana tasarımda da iddialıyız. Görenler hayran kalıyor.

Fındık büyük nimet hem çok lezzetli, hem de çok besleyici. Düşünün bir avuç yiyen gün boyu kalabilir ayakta. Küçük aile işletmeleri Ordululara cazip gelmiş. Kadınlar evlerinden çıkmadan, çocuklarından, mutfaklarından kopmadan para kazanabiliyor. Darısı diğerlerinin başına.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...