Her seçim aynı senaryo: Patates soğan ile sandığa operasyon

- Güncelleme:
Her seçim aynı senaryo: Patates soğan ile sandığa operasyon

Ekonomi Haberleri

Her seçim öncesi harekete geçen gıda baronları yine boş durmuyor. 2018 seçimi öncesi 4 kat artan patates ve soğan fiyatları bu yıl da katbekat yükseldi. Sektör temsilcileri yaptığı açıklamada “Dert para kazanmak değil, Erdoğan” diyor…

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Her seçim öncesi gıda fiyatlarında yaşanan spekülasyonlar bu yıl da devam ediyor. Ancak bu seferkinin dozu diğerlerine göre daha yüksek. Gıda fiyatlarını mevcut ekonomik şartların da üstünde artıran sektör baronları, ekonomik darbe yapmaya çalışıyor. Market raflarında başlayan seçim ayarlı fiyat spekülasyonu, et ve sütün ardından patates ve soğana kadar ulaştı. Aynı senaryo 2018 seçimlerinde de oynandı. O dönemde de tonlarca patates ve soğanın tarlalara döküldüğü ve fiyatların katbekat artığı görüldü. 

ALIM GÜCÜ YÜKSELDİ

Arşivleri karıştırdığımızda o dönemdeki fiyat artışları ve asgari ücrete göre alım gücünü en basit şekliyle hesapladık. Soğan fiyatı 2018 yılı başında 1,45 lira idi, haziran seçimleri öncesi fiyat 6,5 liraya kadar çıktı. O dönemde asgari ücret 1.603 TL idi. Bir asgari ücretli o dönemde 246 kilogram soğan alabiliyordu. Şimdi ise soğanın kilosu 15 lira… Asgari ücret ise 8.500 lira, bir asgari ücret karşılığında 567 kilo soğan alınabiliyor. Patates fiyatı 2018 yılı başında 2 lira idi. Haziran seçimleri öncesinde fiyat 5 liraya kadar çıktı. O dönemde asgari ücret 1.603 lira idi. Bir asgari ücretli o dönemde yine 320 kilogram patates alabiliyordu. Şimdi ise patatesin kilosu 14 lira. Asgari ücret ise 8.500 lira, bir asgari ücret karşılığında 608 kilogram patates alabiliyor. 5 yıl sonra gıda fiyatlarında yaşananlar aynı olsa da, hükûmetin ücret artışlarında yaptığı iyileştirmelerle vatandaşların alım gücünün artışın olduğu görülüyor.

2018’DE DE AYNI SENARYO

Türkiye Ziraat Odaları Birliği İstanbul İl Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Demir yaptığı açıklamada “Türkiye’de her seçim yılında gıda fiyatları artış gösterir. Hatırlayın 2018 yılında soğanın kilosu 1 liradan 6 liraya çıktı, patatesin kilosu 2 liradan 5 liraya çıktı. Biz o dönemde sektörün içindeydik. Üretimde hiçbir sıkıntı olmamasına rağmen fiyatları katbekat artırdılar. Ekonomi kötü algısı oluşturmaya çalıştılar. Seçim sonrası fiyatlar eski seviyesine geldi. Aynı senaryo şimdi de yaşanıyor. Ülkemizde soğan ve patates konusunda sorun yok. Üretimimiz tüketimden daha fazla” dedi. 

DERTLERİ ERDOĞAN’I DEVİRMEK

“Bunların derdi fırsatçılık veya para kazanmak değil, Erdoğan” diyen Ömer Demir “Mevcut ekonomik durumdan yararlanarak fiyatları olağanüstü artırdılar. Madem patates soğan yok, 3 ay önce neden tarlalara tonlarca ürün döktünüz? Çünkü fiyatların artması ve ürün bulunamamasının faturası hükûmete kesilecek. Bunu vatandaşlarımız görsün. Bilinçli olarak bir operasyon yönetiliyor. Marketlerle başlayan organizasyon üretici ve toptancılarla devam ediyor. Patates ve soğan baronları bunların ellerinde” diye konuştu.

“SAFINIZI BELLİ EDİN” TEHDİDİ ALIYORUZ

Hükûmet giderse fiyatlar normale dönecek algısı oluşturmaya çalışıldığını söyleyen Demir “Böyle bir şey olmayacak. 15 Mayıs ve sonrası hükûmetin değişmesi durumunda piyasaları daha kötü günler bekliyor. İstikrarın sürmesi burada önemli. Ancak büyük oyuncular sayın Erdoğan’ın gidişine oynuyorlar. Bizlere kadar telkinde bulundular “Hükûmete yönelik çok olumlu açıklamalar yapmayın, çok sesinizi çıkarmayın, safınızı belli edin” söylemleri ile karşılaştık” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...