Paralel Yapıya yönelik en kapsamlı baskın, derin kulak operasyonu

Paralel Yapıya yönelik en kapsamlı baskın, derin kulak operasyonu

GÜNDEM Haberleri

Emniyetteki "paralel yapı"ya karşı düğmeye basıldı. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Kocaeli ve Van'ın da aralarında olduğu 15 ilde sahur vakti baskın yapıldı

Emniyetteki "paralel yapı"ya karşı, 7 ay sonra düğmeye basıldı. İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Antalya, Kocaeli ve Van'ın da aralarında bulunduğu 15 ilde sahur vakti baskın yapıldı. İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Y., Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A., Eski İstanbul istihbarat Şube Müdürü Erol D., İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Hayati B. ile Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdürü Ömer K.'nin de aralarında bulunduğu 67 polis gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı "casusluk" ve "yasadışı dinleme" adıyla iki ayrı soruşturma yürütüldüğünü, 52 polisin casusluk çerçevesinde gözaltına alındığını bildirdi. Dün gece itibariyle gözaltı sayısı 100'ü buldu.
Emniyet görevlilerine yöneltilen suçlamalar arasında, "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "Devletin güvenliği bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "Suç için anlaşma" "Görevi kötüye kullanma", "Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme", "Resmi belgede sahtecilik" ile "Haberleşmenin gizliliğini ihlal" yer aldı.
Başsavcılık, gözaltı gerekçesinde şu tespitlerde bulundu: "Ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturuldu. Sözde Selam-Tevhid adlı örgüt kurulduğu iddiasıyla 2010 yılından itibaren 3 yıl süreyle 251 hedef kişi, toplamda da 2 bin 280 kişi dinlendi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile görüşmeleri kaydedildi. MİT Müsteşarı kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlendi. Özetle casusluk yapıldığı tespit edildi. 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verildi. 52'si gözaltına alındı. İçlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan 250 civarında kişi, yasa dışı dinlendi. Bu işlemin tamamen özel amaçla yapıldığı anlaşıldı. 39 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Bunların 15'i gözaltına alındı."
Paralel Yapıya yönelik en kapsamlı baskın, derin kulak operasyonu
Ergenekon, Balyoz, KCK ve Devrimci Karargah gibi birçok tarihî operasyona imza atan polis müdürleri sahurda gözaltına alındı. Listede 115 polis var.


Sözde "Selam-Tevhid" terör örgütü çerçevesinde yapılan yasa dışı dinlemelerle ilgili gözaltına alınan polisler, darbe yapmakla suçlanıyor.


KELEPÇELENDİLER
Operasyon çerçevesinde Halkalı Fulya Sitesi'ndeki polis lojmanında gece arama yapıldı. Soruşturmanın kili isimleri elleri kelepçelenerek götürüldü. Eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt A., "Kendim teslim oldum. Arkadan kelepçelediler. Tamamen siyasî" şeklinde tepki gösterdi. Eski İstihbarat Şube yardımcısı Hayati B. de kelepçeli ellerini havaya kaldırarak "Haram lokma yemedim. Kanun dışı hiç bir işim olmadı" diye konuştu.


Hangi dava ile anıldılar?
Ergenekon ve Balyoz'u onlar başlattı
İşte soruşturmanın kilit isimlerinin geçmişte yürüttüğü soruşturmalar:




nbsp;Ali Fuat Y.:
Hrant Dink cinayeti öncesindeki süreçte Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı C Şubesi müdürü olarak görev yaptı. Ergenekon, Balyoz gibi davaların mimarıydı.


nbsp;Yurt A.: nbsp;
Ergenekon, Balyoz, Devrimci Karargâh ve KCK soruşturmalarını yönetti. MİT krizinde rol oynadı. Bu sebeple görevden alındı. Yerine Mali Şube Müdürü Ömer Köse atandı.


nbsp;Erol D.: nbsp;
MİT Müsteşarının gözaltına alınmak istendiği operasyonu ve Aziz Yıldırım dosyasını yönetti. Emekli orgeneraller ile Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın ifadesini aldı. nbsp;


Ömer K.: nbsp;
Poyrazköy soruşturmasına imza attı. Bedrettin Dalan'a ait araziye gömülü silahları ortaya çıkaran isimdi. Kafes Eylem planı onun bulduğu delillerle temellendirildi.
nbsp;
Soruşturmayı Akkaş'ın yerine gelen savcı yürütüyor
Emniyetteki paralel yapılanmaya yönelik "casusluk" soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan, "yasadışı dinleme" ile ilgili istihbarat şubesinden 39 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy yürütüyor. Zaman gazetesi iki hafta önce Savcı Özsoy'u avukata "Dinlenilen taraf mısınız veya dinleten taraf mısınız?" diye sorduğu gerekçesiyle HSYK'ya şikayet etme kararı almıştı. İrfan Fidan, bakan çocuklarını tutuklatan, Başbakan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ı ifadeye çağıran, adliye önünde bildiri okuyan Muammer Akkaş'ın yerine getirilmişti. Akkaş ise Tekirdağ'a atanmıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...