Karaman'da maden ocağında patlama, 18 madenci mahsur!

Karaman'da maden ocağında patlama, 18 madenci mahsur!

GÜNDEM Haberleri

Karaman'da bir maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından göçükle oldu 18 işçinin yerin altında mahsur kaldığı öğrenildi.

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, öğle vardiyası sırasında kaza meydana geldi. Maden çıkarma çalışmaları sırasında yeraltı su kaynağı patladı. 350 metrede meydana gelen su baskını sonucu işçilerin bulunduğu bölgenin 50 metresini su doldurdu. nbsp;

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında gazetecilere yaptığı açıklamada, şu an 18 işçinin yeraltına bulunduğu bir ocakta olduklarını belirtti.

Maden ocağının tamamen özel bir işletme olduğunu ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu özel işletmeyle alakalı toplam 34 işçinin vardiyada bulunduğu ve bu vardiyalar arasında izinli olanları, kurtulanları, çıkartılanları da hesap ettiğimizde toplam 18 işçimizin aşağıda kaldığını görüyoruz. Her iki saatte yaklaşık bir metrelik su yükselmesi var. Su yükselmesi devam ediyor. Suyun hangi gerekçeyle ve nasıl geldiği şu anda tespit edilmiş değil. Eski ocakta biriken yağmur sularından mı kaynaklandı, yoksa orada bir yatak mı vardı, o mu buraya tamamen boşaldı, bunları bir sonraki tespitlerimizde paylaşmış olacağız" diye konuştu.

"ZAMAN ALEYHİMİZE İŞLİYOR"

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda üst kodumuz 922, alt kodumuz da 752 metre. Bunun 820 metresine şu anda su gelmiş bulunuyor. İşçilerimiz de 777 kodunda. O yüzden zaman aleyhimize işliyor. Bunun karşısında tüm donanımları ve oradan su tahliyesini hızlıca yapabilmemiz lazım. Şu anda 1 pompa çalışıyor. Tek başına yeterli değil. Diğer pompanın da montajı yapıldı. Tabii ki bunun kangal boruları, jeneratörleri, burada sıra dışı bir hadise olduğu için de normal işletme gücünün daha üzerinde bir güç lazım. O yüzden kablosu, jeneratörü, pompası, borulama sistemleri her bir şeyi şu anda bu tedbirler alınıp Mersin'den, Karaman'dan, Konya'dan, Ermenek'ten çıktı. Bir yandan da nakliyeleri yapılıyor."

"Öncelikli amacımız işçilerimizin kurtarılması"
İşçi yakınlarının ocak önünde beklediğini anlatan Yıldız, onların yiyecek ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılandığını bildirdi.

Yardım ekiplerinin de gelmeye devam ettiğini vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
"Tüm kurumlarımızla beraber buradayız. Sayın Bakanımız, değerli milletvekilimiz ve diğer yetkililerle buradaki tüm lojistik hizmetlerin karşılanmasıyla alakalı buradayız. Bu işlemleri, tedarikleri devam ettiriyoruz. Öncelikli amacımız, burada hangi sebepten kaynaklandığını daha sonraya bırakarak, işçilerimizin kurtarılması, bir an önce dışarıya çıkarılmasıyla alakalı çaba ve gayretlerimizdir. Bununla alakalı da çalışmalar devam ettiriliyor."

Hem çalışmalara refakat etmek hem de ailelerle birlikte olmak adına bölgede olduklarını dile getiren Yıldız, 16 kişinin olay sırasında dışarı çıktığını, 1 işçinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Yıldız, yaralılardan durumu ciddi olan bir işçi olmadığını aktardı.

BAKAN ELVAN: "CİDDİ SU BİRİKİNTİSİ SÖZ KONUSU"
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise son derece üzücü bir hadise yaşadıklarını anlattı.

Temennilerinin yer altında bulunan 18 işçinin sağ salim çıkarılması olduğunu dile getiren Elvan, şunları kaydetti:
"Yer altında ciddi bir su birikintisi söz konusu. Buradaki öncelikli hedefimiz, bir an evvel madende bulunan su seviyesinin daha da aşağılara indirilmesi. O yönde yoğun şekilde çalışmalar sürüyor. Şu anda çalışan pompalar var. İlave pompalar şu anda yerleştirilmeye çalışılıyor. Pompa, boru, jeneratör gibi eksikliklerimiz var. Onların süratle, Konya, Karaman ve Mersin'den temin edilmesi yoluna gidildi. Muhtemelen birkaç saat içinde bunlar buraya ulaşmış olacak. Koordineli şekilde inşallah su seviyesini bir an evvel daha aşağı indirip yer altında bulunan kardeşlerimize ulaşmak istiyoruz. Öncelikli hedefimiz o. Oldukça üzüntülüyüz. Taner Yıldız beyin de bahsettiği gibi özel sektöre ait bir şirketti, şirketin bir işletmesi. Zannedersem bir taşeron vasıtasıyla işletilmesi söz konusu. Bunların detayları, bununla ilgili tahkikat Bakanlığımız, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız tarafından yapılacaktır."

KURTULAN İŞÇİ YAŞANANLARI ANLATTI: "OLAY BİRKAÇ DAKİKA İÇİNDE OLDU"
Su baskını meydana gelen kömür ocağından çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınarlı, ''Olay birkaç dakika içinde oldu. Benimle 6 kişi çıktı. 2 kişi de başka yerden çıkmış'' dedi. Pınarlı, nbsp;ocakta öğle yemeği yedikleri sırada bir toz bulutu oluştuğunu ve gaz ölçüm cihazlarının ikaz verdiğini söyledi.

Bu sırada işçilerin dağınık durumda olduğunu belirten Pınarlı, ikaz üzerine oradan uzaklaşmaya başladıklarını belirterek, şöyle konuştu: nbsp;
"Yemeği yedik. Bir toz dumanı geldi. Yukarı çıktık, mühendislere haber verdik. Gaz ölçüm cihazı ötünce biz kaçmaya başladık. Gaz tehlikesi var diye bizi arkadaşlar uyardı. Oradan uzaklaştık. Bize, 'gaz tehlikesi var' diyen arkadaşlar gelmeyince geri döndük, 'niye gelmediler' diye... nbsp;Baktık gelmiyorlar. Arkadaşlar muhtemel suyu görünce galerilere çıktılar. Biz 6 kişiydik. Desandere dediğimiz yere kadar koştuk. Oraya tırmanırken su arkamızdan geldi. Suyun patladığını burada öğrendik. Olay yerinde su ile karşılaşmadık. Olay birkaç dakika içinde oldu. Benimle 6 kişi çıktı. 2 kişi de başka yerden çıkmış."

Aynı kömür ocağında görevli Mehmet Öndür ise çalıştıkları saatlerde herhangi bir su baskını belirtisinin bulunmadığını aktararak, şunları kaydetti:
"Suyun patladığı bölgede sabahleyin ben çalışıyordum. Ben çıkarken suyun patlamasıyla ilgili hiçbir belirti yoktu. Eski ocaklarda su oluşmuştu. Benim çalıştığım yerde patlamış. Ama hiçbir belirtisi yoktu. Öğlen saat 12.00'de arkadaşlar yemek yerken patlama olmuş, su patlama yapmış. Yerin 300 metre altındalar. Su, üstlerinden önlerine geliyor. Önlerini kapatıyor. Bir yer daha var. Eğer oraya kaçtılarsa kurtulabilirler. Tek umudumuz orası."

MADEN OCAĞI YETKİLİSİ: 'UMUT YOK'
Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar'ın verdiği bilgiye göre; bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'i tedirgin olarak ocaktan çıktı. Olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu. nbsp;

Yine Uyar'ın verdiği bilgiye göre, yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti.

"Suyun tahliyesi en az 2 gün sürer"
Madende mahsur kalan işçilerin ailelerinin, olay yerinde kaygıyla beklediklerini anlatan Uyar, şunları kaydetti: nbsp;"Madende 18 can var. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Madendeki 350 metrelik bölümün yaklaşık 50 metresi suyla dolmuş durumda. Su tahliye çalışmaları devam ediyor. Oksijen de veriliyor. İstanbul'dan özel bir ekip geliyor. Dalgıçla girilmesi halinde mahsur kalan işçilere kısa sürede ulaşılabilir. Aksi durumda oradaki suyun tahliye edilmesi en az iki gün sürer. Mahsur kalan işçilerin, suyun geldiği yönün tersine hareket edebilmişlerse hayatta kalma şanslarının yüksek olduğunu düşünüyorum. Tek umudum da bu..."

KURTARMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Olayın meydana geldiği 13.00 sularında, bölgeye ilk olarak çevredeki maden ocaklarında çalışan işçiler geldi. İşçiler ve vatandaşların da desteğiyle başlatılan kurtarma çalışmaları kapsamında ilk olarak ocağa, dışarıdan oksijen verilmeye başlandı. Karaman Valisi Murat Koca'nın talimatıyla, kısa sürede kurtarma ekipleri ve sağlık görevlileri bölgeye sevk edildi. Gelen kurtarma ekipleri, ocak içindeki galeride biriken suların tahliye edilmesi için hemen su tahliye borularını kurmaya başladı. Kısa süren çalışmanın ardından borular yerleştirilerek su tahliye işlemlerine başlandı. nbsp;

Sağlık Bakanlığı tarafından 21 ambulans, 4 UMKE ekibi, Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan 7 mühendis ve 13 madenciden oluşan toplam 20 kişilik ekip ve AFAD ekipleri bölgeye sevk edildi.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden bölgeye 5'i dalgıç 25 personelin yanı sıra 10 kilometreden su tahliyesi yapabilen 2 Ahtapot, 2 hortum aracı, 4 buster pompa, 2 motopomp, 5 dalgıç pompa ile Hızırgüç çok amaçlı afet müdahale aracı, bakım aracı, itfaiye ekipman taşıma aracı, mobil büfe ve lojistik araç gönderildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerince de mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına destek vermek üzere iki uçak ve helikopter görevlendirildi. nbsp;

Çalışmalar başladıktan bir süre sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan helikopterle Ermenek'e geldi. Burada kara yoluyla olayın yaşandığı ocağa gelen Yıldız ve Elvan, çalışmaları yerinde inceledi, ocak görevlileriyle kurtarma çalışmalarının seyri konusunda toplantı yaptı. Ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de olay yerine ulaştı.

Olay yerinde, işçilerin kurtarılması için çalışmalar aralıksız sürerken içeride mahsur kalan işçilerin yakınları ocağın çevresinde, içeriden güzel haberler gelmesi için dua ediyor.

AFAD: 225 KİŞİLİK EKİP SEVK EDİLDİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, Güneyyurt Beldesi Pamuklu Köyü mevkisindeki özel bir linyit kömürü madeninde, su borusunun patlaması sonucu madenin bir bölümüne su dolduğu, işçilerin madende mahsur kaldığı ihbarının saat 12.50'de ulaştığı bildirildi.

İhbar üzerine arama-kurtarma çalışmaları için AFAD ve ilgili birimlere bağlı 225 kişilik ekibin olay yerine sevk edildiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Madendeki suyun motopomplar ile tahliye edilmesi çalışması devam ediyor. 2 uçak, 20'si ambulans ve 8'i AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 28 araçla müdahale çalışmaları sürüyor. Olay mahallinde mobil baz istasyonları kuruldu, kumanya ve içecek desteği de sağlandı." nbsp;

KARAMAN VALİSİ: 18-20 ARKADAŞIMIZ YER ALTINDA
Karaman Valisi Murat Koca, meydana gelen kazayla nbsp;ilgili, "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 18 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40'ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı." açıklamasını yaptı.

'MADEN İŞÇİLERİ SENDİKASI: 18 DEĞİL 23'
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasına ilişkin, "Galerideki suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük. Birkaç saatte boşaltılma olasılığı da düşük" dedi. Yiğit, Ermenek ilçesinde yaşanan olaydan dolayı çok üzgün olduklarını söyledi.

Olayı duyar duymaz hemen Ankara'dan Karaman'a hareket ettiğini bildiren Yiğit, şunları kaydetti:
"Son bilgilere göre kömür ocağında mahsur 23 işçi var. Galerideki suyun kısa sürede çekilme ihtimali çok düşük. Birkaç saatte boşaltılma olasılığı da düşük. Olay yerine gelen işçilerin aileleri perişan durumda. Yakınlarının ocaktan çıkarılmasını bekliyorlar, feryat figan ediyorlar. Allah yardımcıları olsun. En kısa sürede mahsur kalan işçilerimizin sağ salim kurtulmasını temenni ediyoruz."
Karaman'da maden ocağında patlama, 18 madenci mahsur!
ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman Valisi Murat Koca ile telefonda görüşerek bilgi aldı ve mahsur kalan işçilerin kurtarılması için tüm imkanların seferber edilmesini istedi. nbsp;

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Bakan Taner Yıldız ile Karaman Valisi'nden bilgi aldı.

CHP EKİP GÖNDERDİ
Anamuhalefet partisi CHP de bölgeye inceleme yapmak üzere bir ekip gönderdi. nbsp;

SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığının da işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Olayın ardından bölgeye ulaşan Ermenek Kaymakamı Eyüp Güngör ve Emniyet Müdürü Hüseyin Ekici, maden ocağındaki çalışmaları yerinde inceliyor. Olayı duyarak çevredeki maden ocaklarından gelen işçiler ve vatandaşlar da kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

KURTULAN İŞÇİ ANLATTI
Madenden çıkmayı başaran işçilerden Kerim Pınar, olayın yemek saatinde meydana geldiğini söyledi.

Bu sırada fırtınaya benzer bir olay yaşandığını belirten Pınar, şöyle konuştu:
"Su patlamasından pis gaz geldi. Arkadaşlar 'kaçın' diye bize haber etti. Biz de kaçtık. Haber eden arkadaşlar maalesef peşimizden gelmedi. Biz geriye döndük, niye gelmediler diye baktık. 'Gelmeyin, kaçın' dediler. Biz kaçtık, yukarı tırmandık. O esnada su arkamızdan geldi.

Düz galerilerden yukarıya doğru çıkan bacalar var. Peşimizden gelmeyen arkadaşlar muhtemelen oraya doğru çıktılar. Orada olduklarını tahmin ediyoruz. Oraya su basmadıysa kurtulma şansları var.

Maskelerimiz yanımızdaydı. Maske takma şeyimiz olmadı, biz zaten kaçtık. Sıkıntı verici şekilde gaz yoktu. Çok panikledik. Bir an önce kendimizi dışarıya atmaya çalıştık. Bir arkadaşımız daraldı, kendi imkanlarımızla dışarıya çıkardık."

Karaman'da maden ocağında patlama, 18 madenci mahsur!
SOMALI MADEN İŞÇİLERİ BÖLGEYE GİDİYOR
Soma'da maaşları alamadıkları gerekçesiyle Ankara'ya yürüme kararı alan maden işçileri, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını sonucu mahsur kalan işçilere destek olmak için yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek'e gitti. Cengiz Topel Meydanı'nda bir araya gelen yaklaşık 130 maden işçisi, saat 11.00'de Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti. Kırkağaç'ın Bakır mevkisine ulaşan maden işçileri, burada Karaman'ın Ermenek ilçesinde bir maden ocağında su baskını sonucu işçilerin mahsur kaldığını öğrenince, oradaki işçilere ve ailelerine destek olmak için yürüyüşlerini yarıda keserek Ermenek'e yöneldi.
##tgvideo##

Karaman'da maden ocağında patlama, 18 madenci mahsur!
YENİ İDDİA: SU YANDAKİ MADENDEN GELDİ
Kaza bölgesinde ortaya atılan bir başka iddia ise su baskının yandaki madenden geldiği yönünde. İddiaya göre, iş makinaları yan taraftaki kapalı madenin duvarına zarar verdi. Bir süredir kapalı olan madende bikiren sular kazanın meydana geldiği madene hücum etti. nbsp;

Bu arada, madenden çıkartılan 1 işçi Ermenek Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. İşçinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

15 GÜN ÖNCE YENİDEN AÇILDI
Söz konusu maden ocağınının, torba yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kapatıldığı öğrenildi. Ocağın 15 gün önce yeniden üretime başladığı belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...