Yaşar Kemal hayatını kaybetti (Yaşar Kemal kimdir?)

Yaşar Kemal hayatını kaybetti (Yaşar Kemal kimdir?)

GÜNDEM Haberleri

Türk edebiyatının efsane ismi yazar Yaşar Kemal vefat etti. 92 yaşındaki Yaşar Kemal, İstanbul Üniversitesi'nde tedavi görüyordu.

Ünlü yazar Yaşar Kemal, bir süredir tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Alınan bilgiye göre, akciğer enfeksiyonu ve kalp ritm bozukluğu sebebiyle 14 Ocak'ta İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan ve yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Kemal, yaşamını yitirdi.

Yaşar Kemal 2 Mart'ta toprağa verilecek

Yapı Kredi Yayınları'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal'in kaybedildiği hatırlatıldı.

Türkiye'nin en büyük edebiyatçılarından Kemal'in, zatürreye bağlı solunum yetmezliği rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada, saat 16.46'da vefat eden yazarı kaybetmenin derin üzüntüsü içinde olunduğu kaydedildi.

"Büyük usta, kendi deyimiyle benzettiği 'dünya denen binbir çiçekli bahçe'yi terk ederken, geride bıraktığı yapıtlarıyla bize her zaman yol gösterecek ve kalbimizde yaşamaya devam edecektir" denilen açıklamada, Kemal'in cenazesinin 2 Mart Pazartesi günü Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verileceği belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE TELEFONU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yaşar Kemal'in eşini arayarak taziyelerini iletti.

Davutoğlu: Ülkesine karşı duyduğu sorumluluk onu çok özel bir konuma taşımıştır

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, yazar Yaşar Kemal'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Davutoğlu mesajında, büyük yazar, büyük sanatçı Yaşar Kemal'i kaybetmekten duyduğu hüznü ifade edecek kelime bulmakta güçlük çektiğini belirtti.

Yaşar Kemal'in, Anadolu'nun ruhunu Köroğlu, Dadaloğlu, Karacaoğlan çizgisinde coşkuyla yansıtan ve modern edebiyat imkanlarıyla büyük bir romancı ve hikayeci olarak dile getiren, büyük bir usta olduğunun altını çizen Davutoğlu, Yaşar Kemal'in Cumhuriyet ile aynı yaşta olduğunu vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Söz söylemenin zor olduğu zamanlarda evrensel bir aydın duyarlılığıyla hem muhalif tavrını koruması, hem de gerçeği sakınmadan ifade etmesi; yazar ve sanatçı olarak Yaşar Kemal'in ülkesine karşı duyduğu sorumluluk, onu çok özel ve saygın bir konuma taşımıştır. Kürt kökenli bir aydınımız ve ülke meselelerinde söyleyecek çok sözü olan Yaşar Kemal'i, Çözüm Süreci nihai aşamaya gelmeden sonsuzluğa uğurladığımıza üzülürken, birlik beraberlik ve kaderdaşlığımız yolunda kat ettiğimiz mesafenin onu memnun ettiği umuduyla teselli buluyoruz.

Ülkemizin çok önemli bir değeri olan, dünya edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, aile yakınları başta olmak üzere sevenlerine ve bütün milletimize başsağlığı diliyorum."

Yaşar Kemal hayatını kaybetti (Yaşar Kemal kimdir?)

TBMM Başkanı Çiçek'ten taziye

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yazar Yaşar Kemal'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. nbsp; Edebiyattan bir büyük kalemin daha göç ettiğini belirten Çiçek, Türkiye'nin dünyaca ünlü usta bir kaleminin daha vefatından üzüntü duyduğunu ifade etti.

Çiçek, mesajında şunları kaydetti:

"Hikaye ve romanlarının yanı sıra folklor araştırmalarıyla da edebiyatımıza büyük değer katan ve dünyayı bin çiçekli bir kültür bahçesi olarak gören Yaşar Kemal, okuyucularına emanet ettiği eserleriyle aramızda yaşamaya devam edecektir. Hayatı boyunca Fransa Devleti tarafından verilen Legion d'Honneur nişanı başta olmak üzere, çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül ile taltif edilen, edebiyatımızın emekçisi Yaşar Kemal'e Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimize ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum."

Dünya, Yaşar Kemal'in ölüm haberini böyle duyurdu

Efsanevi yazar Yaşar Kemal'in ölümü uluslararası basında da yer buldu.

Associated Press haber ajansı Yaşar Kemal'in ölüm haberini dünyaya "Dünya çapında okunan ve Türkiye'nin en meşhur romancılarından biri olan Yaşar Kemal, 91 yaşında hayatını kaybetti" ifadesiyle geçti.

AP'nin haberinde, "Yaşar Kemal, Türkiye'nin gelenekçi güney bölgelerinde yaşanan feodal ilişkileri anlatan İnce Memed'in yazarıydı" ifadesi yer alırken, "yazdığı 35'i aşkın romanın büyük bölümünün yabancı dillere çevrildiği" vurgulandı.

Haberde, "Yaşar Kemal'in insan doğasını didiklemesi ve karakterlerine evrensel özellikler katması, romanlarının geniş çapta okunmasını sağladı. Dokuz romanı sinemaya aktarıldı" bilgisi de yer aldı.

Associated Press'in geçtiği haberi başta ABC News olmak üzere birçok yayın organı kullandı.

YAŞAR KEMAL KİMDİR?

1923 yılında doğan Yaşar Kemal, Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biriydi. İlk öykü kitabı Sarı Sıcak'ta da yer alan Bebek öyküsü ile ilk romanı İnce Memed, Cumhuriyet'te tefrika edildi. nbsp; İnce Memed, yaklaşık kırk dile çevrilerek yayımlandı ve kitaplarının yurtdışındaki baskısı yüz kırktan fazla oldu.

Yaşar Kemal pek çok yapıtında Anadolu'nun efsane ve masallarından yararlandı. PEN Yazarlar Derneği üyesiydi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne de aday gösterilen ilk Türk yazar olan Yaşar Kemal, 28 Şubat 2015 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yoğun bakimda olduğu hastanede hayatını kaybetti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...