Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Dünya Otizm Farkındalık Ayı

/ Kaynak: AA
Dünya Otizm Farkındalık Ayı

GÜNDEM Haberleri  / AA

Otizimli bireyler, eğitim, mesleki, sosyal rehabilitasyon ile koruma ve bakım hizmetleri ihtiyaçlarının karşılanması çalışmalarının artırılmasını istiyor.

Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED) Başkanı Şua Eriç, "Dünya Otizm Farkındalık Günü" dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, otizim konusunda toplumsal bilinçlendirmeye çok ihtiyaç olduğunu, özellikle "eğitimde ayrımcılık" konusunun tüm engel gruplarında yaşandığını söyledi. Engelli bireylerin tanısından özel eğitim sürecine, tedavilerinden meslek edinme ve bakımlarına kadar birçok sorun yaşadığını ifade eden Eriç, bunun sistemdeki eksikliklerden kaynaklandığını öne sürdü. Eriç, "Otizm Eylem Planı içinde yer alan eğitim sorunlarının başında, özel eğitim sürecinin yetersizliği ile otizmli öğrencilerin okuldaki kaynaştırmada yaşadığı uygulama sorunları geliyor. Eylem planı üç yıldır taslak halinde, bir an önce uygulamaya geçirilmesini talep ediyoruz" dedi. Otizmin giderek yaygınlaştığına, artık her 68 çocuktan birinde görüldüğüne dikkati çeken Eriç, otizmli bireylerin sağlık, eğitim, meslek edinimi ve bakımı gibi konularda ayrımcılık ve hak ihlalleri yaşadıklarını iddia etti.
Otizmli bireylerin birçok işte başarılı olabileceğini vurgulayan Eriç, istihdamın yaygınlaştırılması gerektiğini kaydetti.
- "Otizimli öğrendiği her işi yapabilir"
Otizm Vakfı Başkanı Aydın Çayan, otizmli bireylerde bakım, rehabilitasyon ve mesleki eğitim hizmetlerinin kaliteli ve etkin olabilmesi için yeni bir yapılanmaya ve modele ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Otizm eğitimi veren öğretmenlerin niteliklerinin artırılmasının önemli olduğunu anlatan Çayan, otizimlinin öğrendiği her işi yapabileceğine dikkati çekti. Bu sistemin oluşturulmasında önceliğin kültürel değerlere, kentsel ve kırsal nüfusa uygun bir politikaya ve bu politika çerçevesinde uygun modellerin oluşturulmasına dayandığını dile getiren Çayan, "Dünyadaki uygulamalara bakıldığında özürlülere yönelik eğitim, mesleki rehabilitasyon ve bakım hizmetlerinin özel teşebbüs, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler tarafından profesyonelce yürütüldüğü görülüyor. Otizmli bireylerin yaşama aktif katılımları desteklenmeli. Otizimli bireylerin ailelerinin en büyük korkusu, 'Ben öldükten sonra ona kim bakacak' endişesidir" diye konuştu.
Çayan, Türkiye'de yaklaşık 450 bin otizmli birey olduğunu ifade ederek, sayısal çoğunluğuna karşın otizmli bireylere verilen hizmetlerde sorunlar olduğunu söyledi.
Ülkede sayıları oldukça fazla olan otizimlilerin her yaştaki eğitimi, mesleki ve sosyal rehabilitasyonu, koruma ve bakım hizmetleri gibi ihtiyaçlarının karşılanabilmesinin gerektiğini belirten Çayan, bunun da yasal olarak güvence altına alınmış, sistemli, kalıcı ve güçlü uygulamalarla olacağına dikkati çekti.
Çayan, otizmli bireylere verilen her yaştaki eğitim, mesleki eğitim, istihdam ve bakım konusundaki hizmetlerde yetersizlikler görüldüğünü dile getirerek, otizmli bireyin toplumsal hayata katılamadığını, devletin sağladığı hizmetlere ulaşamadığını ve toplumdan izole şekilde hayatını sürdürdüğünü vurguladı.
"Otizmin bugün için kabul edilen en önemli tedavi aracı, erken yaşta verilmeye başlanan yoğunlaştırılmış ve bireyselleştirilmiş özel eğitimdir" diyen Çayan, kurulacak eğitim birimleri ve okulların haftada 40 saat eğitim verecek şekilde düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...