Anayasa uzmanları: Erdoğan yetkisini kullanıyor

Anayasa uzmanları: Erdoğan yetkisini kullanıyor

GÜNDEM Haberleri

Muhalefet, "Cumhurbaşkanı anayasal sınırlarına çekilmeli" diyor ama hu-kukçular Erdoğan'ın zaten o sınırlar dahilinde hareket ettiği görüşünde.

İktidar ile muhalefet, koalisyon kurma hazırlıklarına odaklandı. Sürece yön verecek isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olacak. Erdoğan'ın Meclis Başkanlık Divanı oluştuktan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Muhalefet, bu süreçte Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerini gündeme getirirken anayasa uzmanlarından uyarı geldi. Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE), Cumhurbaşkanının anayasadaki yetkilerinin üstüne, halk oyuyla seçilerek demokratik meşruluk da elde ettiğini vurgulayarak, "Cumhurbaşkanı artık siyasi yapının etkin bir aktörüdür. Kendisine tanınan yetkileri kullanması sebebiyle yadırganmaması gerekir" dedi. SDE adına "7 Haziran 2015 Genel Seçimleri Sonrası Anayasa Süreç" konulu rapor hazırlayan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Faruk Bilir, konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: nbsp;

SİSTEMİN HAKİM UNSURU nbsp;

"2007 yılında yapılan değişiklik; 1982 Anayasası'na, Cumhurbaşkanı'nın halen mevcut geniş yetkilerine, doğrudan doğruya halkoyundan çıkmasının getireceği demokratik meşruluğu da eklemiştir. Bu durumda Cumhurbaşkanı, sistemin hakim unsuru haline gelmiştir. Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkileri bir bütün halinde değerlendirdiğimizde, sistem içinde baskın ve yönlendirici bir karaktere sahip olmasının sağlandığını ve siyasi yapının etkin bir aktörü olduğunu söyleyebiliriz. Cumhurbaşkanı'nın kendisine tanınan bu yetkileri kullanması yüzünden yadırganmaması gerekir. Çünkü halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı, elde ettiği meşruiyet sayesinde yasama organı ve hükümetle birlikte 'sistemin siyaset üreten bir odağı' haline gelmiştir. nbsp;
Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesiyle birlikte, klasik parlamenter hükümet sistemi açısından son derece fazla olan yetkilerini daha rahat bir şekilde kullanması mümkün olacaktır. Cumhurbaşkanı'na Anayasa'da tanınan yetkilerden biri de TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar verebilmesidir. Bunun için gerekli şartlardan birisi, TBMM Başkanlık Divanı'nın seçiminden itibaren 45 gün içinde yeni hükümetin kurulamamasıdır. Ancak Cumhurbaşkanı, yetkisini kullanıp kullanmamada tamamen serbesttir. Bu şart oluşsa dahi, Meclis çatısı altında güvenoyu alabilecek bir hükümet çıkabileceği kanaatine varırsa, bu yetkisini kullanmayabilir."
Oğuzhan Şahin ANKARA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...