Ankara Arena'da demokrasi şöleni, 4 kıtadan liderler katılacak

Ankara Arena'da demokrasi şöleni, 4 kıtadan liderler katılacak

GÜNDEM Haberleri

AK?Parti olağan kongresinde Davutoğlu tek aday. Vitrin yenilenecek, 3 dönem kuralı için tüzük değiştirilecek.

İsmail Sonsuz ANKARA - Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 5'inci Olağan Büyük Kongresi bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek. AK Parti, kongreyi demokrasi gösterisine dönüştürmeyi planlıyor. Kongreye, AK Parti'nin eski ve yeni dönem milletvekilleri, MYK ve MKYK üyeleri, Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtasındaki ülkelerin siyasi parti liderleri, Türkiye'deki büyükelçiler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri davet edildi. Tunus Nahda Hareketi lideri Raşid Gannuşi, Brezilya eski Dışişleri ve Savunma Bakanı Celso Nunnes Amorin, Fas eski Hükümet Başkanı Abbas El Fassi, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Ayad Allawi, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, Makedonya Devlet Bakanı Furkan Cako gibi isimlerin katılımı bekleniyor. Kongreye Almanya ve Belçika'dan Türk asıllı vekiller de davet edildi. AK Partili yöneticilerin “demokrasi şöleni olacak” dediği kongreyi bine yakın yerli ve yabancı gazeteci takip edecek. Ayrıca Türk-İş, Hak-İş, Memur Sen, TESK ve MÜSİAD'dan temsilciler salonda olacak. 

ASGARİ DÜZEYDE MÜZİK 

Kongrede şehitler için saygı duruşunda bulunulacak. Terör saldırılarına yönelik tepkinin pankartlara ve sloganlara da yansıması bekleniyor. Birlik ve beraberlik; salondaki Türk bayraklarıyla sergilenecek. Kongrede müzik asgari düzeye çekildi, belli bölümler dışında müzik olmayacak. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da konuşma metninde terörle mücadeleye özel bölüm ayrıldı. Tüzük değişikliğiyle parti yönetiminden bağımsız “Kurucu Değerler Kurulu” oluşturulacak ve bu kurul vatandaştan gelen şikâyetleri ele alacak. 

VİTRİN YENİLENECEK

Kongrede genel başkan seçimi yapılacak. Ahmet Davutoğlu'nun yeniden bu göreve seçilmesi bekleniyor. Partinin vitrini niteliğindeki 50 kişilik karar organı, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da yenilenecek. Ayrıca Merkez Disiplin Kurulu ve Parti İçi Demokrasi ve Hakem Kurulları belirlenecek. Genel Başkan, kongrenin ardından MKYK içinden yeni MYK'yı tespit ederek, A Takımı'nı oluşturacak. Kongrede tüzük değişikliği de oylanacak. Üç döneme takıldığı için 7 Haziran'da aday olamayan 70 kişi ile halen üçüncü dönemini geçiren 26 ismin önü açılacak.  
4 BİN POLİS GÖREVDE
Öte yandan kongre sebebiyle güvenlik hassasiyeti en üst düzeyde olacak. Ankara Arena ve etrafında 4 bine yakın polis görev yapacak, hâkim noktalarda keskin nişancılar bulunacak. Bu arada AK Parti Sözcüsü Beşir Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kongreye katılmayacağını açıkladı. Atalay, kongreye 40 bin kişinin katılmasını beklediklerini bildirerek, “12 bin katılımcı salon içinde olacak. 18 ilden 1071 otobüs kalkacak. Bin 445 delege oy kullanacak” dedi. Atalay, tek adayın Davutoğlu olduğunu ve tek MKYK listesi ile kongre yapılacağını sözlerine ekledi. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...