Pakistan-Hindistan sınırında çatışma

Pakistan-Hindistan sınırında çatışma

GÜNDEM Haberleri

Pakistan-Hindistan sınırında yaşanan çatışmada 1 Pakistan askeri hayatını kaybetti.

Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Keşmir sınırı yakınlarındaki Battal bölgesinde Hint askerlerinin Pakistan tarafına ateş açtığı bildirildi. Pakistan askerinin Hint tarafına aynı şekilde karşılık verdiği ve kısa süreli çatışma yaşandığı kaydedilen açıklamada bir Pakistan askerinin hayatını kaybettiği belirtildi.


İki ülke sınır muhafızları komutanları, geçen hafta Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de sınırda yaşanan çatışmalar konusunu ele almak üzere bir araya gelmişti. Görüşmeler neticesinde sınır çatışmalarının durdurulmasını içeren bir mutabakat zaptına imza atılmıştı. 


Anlaşmanın imzalanmasına kadar geçen son 3 ay içinde Pakistan sınırındaki köylerde yaşayan 20'den fazla sivil Hint askerlerinin ateşi sonucu yaşamını yitirmişti. İki ülke arasındaki gerilim geçen ay yapılması planlanan ulusal güvenlik danışmanları toplantısının karşılıklı suçlamalar neticesinde iptal edilmesi ile tırmanmış, Pakistan ve Hindistan Genelkurmay başkanları karşılıklı olarak yaptıkları açıklamalarda Ordularının savaşa hazır oldukları mesajını vermişti.


İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de savaşa girmişti. Hindistan, Pakistan'ı, kontrolü altında bulunan Cammu Keşmir'de saldırı düzenlemeleri için direnişçilere silah sağlamakla suçluyor. Keşmir'in Pakistan'a bağlanmasını isteyen grupların 1989'dan bu yana bölgede devam eden silahlı eylemlerinde 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan'ın, Keşmir'in kontrolünü sağladığı bölgede 500 bin askerinin olduğu biliniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...