Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Devletten teröriste tazminat

Düzenleyen:
Devletten teröriste tazminat

GÜNDEM Haberleri

Anayasa Mahkemesi, bir polisi şehit eden PKK’lının, makul sürede yargılanma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Bingöl’de polis karakoluna saldırı düzenleyerek bir polisi şehit eden ve 6 yıl süren yargılama sonunda iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan PKK’lı teröristin, makul sürede yargılanma hakkı ile adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, terör örgütü PKK üyesi “Özgür” kod adlı H.O, 2007 yılında kendi iradesiyle güvenlik güçlerine teslim oldu. H.O’nun ifadeleri doğrultusunda, Bingöl’de polis karakoluna terörist saldırı düzenleyen grup içerisinde bulunan “Harun” kod adlı Sertaç K. isimli terörist yakalandı. Sertaç K’yı yargılayan İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesince Siirt’te bulunan “Özgür” kod adlı H.O’nun istinabe yoluyla ifadesi alındı. Sertaç K. ise H.O’nun pişmanlık yasasından faydalanmak için aleyhine ifade verdiğini savunarak, H.O. ile yüzleştirilmek istedi. Ancak mahkeme, davaya yenilik getirmeyeceği gerekçesiyle talebin reddine karar verdi. Mahkeme, 11 Nisan 2012’de tanık ifadeleri, adli tıp kurumu raporları, olay yeri tutanakları doğrultusunda Bingöl’ün Genç ilçesinde polis karakoluna düzenlenen saldırıda bir polis memurunu tabancayla şehit ettiği sabit olan Sertaç K’yı, iki defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile buna ek olarak 22 yıl hapis ve 10 bin 675 lira adli para cezasına çarptırdı. Temyiz edilen karar, Yargıtay 9. Ceza Dairesince 24 Haziran 2013’te onanarak kesinleşti.Sertaç K, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu. Başvurucunun, ana dilde savunma yapma imkanı sağlanmadığı, Kürt kökenli olması nedeniyle ayrımcılık yapıldığı, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği yönündeki iddiaları açıkça dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle kabul edilemez bulundu. Ancak, Yüksek Mahkeme, başvurucunun makul sürede yargılanma hakkı ile iddia tanıklarını sorguya çekme hakkıyla bağlantılı olarak adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına ve başvurucuya 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...