'Azerbaycan'ın yanında olmak çatışmaya teşvik değildir'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Azerbaycan'ın yanında olmak çatışmaya teşvik değildir'

GÜNDEM Haberleri  / AA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "İhtiyaç duyulduğunda Azerbaycan'ın yanında olmak demek, Azerbaycan'ı çatışmaya teşvik etmek demek değildir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ihtiyaç duyulduğunda Azerbaycan'ın yanında olmanın Azerbaycan'ı çatışmaya teşvik etmek anlamına gelmediğini belirterek, "Şimdi bir ülke gelip Azerbaycan'ın bölgesi Karabağ'ı işgal ediyor, ondan sonra suçlu Azerbaycan olacak, Türkiye olacak. Bu anlayış ne Müslümanlığa, ne insanlığa sığar. Dürüst olmak gerekiyor. Hakkı teslim etmek lazım. İşgal edilen topraklar Azerbaycan'ın toprakları." dedi.

Dördüncüsü düzenlenen Türkiye-İran-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısı için İran'ın Ramser kentine gelen Çavuşoğlu, heyetler arası görüşmelerin ardından İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ve Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile ikili görüşmelerde bulundu. Daha önce yapılacağı duyurulan ortak basın toplantısı ise yapılmadı.

Görüşmelerin ardından TRT ve AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, bölgesel üçlü mekanizmalara çok önem verdiklerini ve bu çerçevede, Türkiye ve Azerbaycan'ın merkezinde olduğu bölgede Türkmenistan ve Gürcistan ile Balkanlarda da Türkiye ve Bosna'nın merkezinde olduğu mekanizmalar olduğunu hatırlattı.

"Görüşmeler çok faydalı oldu"

Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile yaptıkları ikili görüşmede Karabağ problemi ve bu çerçevede Minsk grubunun ve kendilerinin yapmaları gerekenleri konuştuklarını dile getirdi.

İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile de ikili konuların hepsini ele aldıklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Türkiye'ye yapacağı ziyaretin hazırlıklarını da konuştuklarını dile getirerek, "Hem ikili hem de üçlü görüşmeler çok faydalı oldu." ifadelerini kullandı.

"Karabağ probleminin barışçıl yollarla çözülmesini istedik"

Mevlüt Çavuşoğlu, İran medyasında yer alan "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Karabağ'da çatışmaları teşvik ettiği"ne yönelik kara propaganda hakkında bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Dost ve kardeş bir ülkeden böylesine yorumlar çıkınca üzülüyoruz. Bunlar gerçek ve doğru değil. Her şeyden önce Müslümansak, inançlıysak dürüst olmamız lazım. Biz bu konuda her zaman net olduk. Karabağ probleminin bir an evvel barışçıl yollarla ve Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmesini istedik.

Şimdi bir ülke gelip Azerbaycan'ın bölgesi Karabağ'ı işgal ediyor, ondan sonra suçlu Azerbaycan olacak, Türkiye olacak. Bu anlayış ne Müslümanlığa, ne insanlığa sığar. Dürüst olmak gerekiyor. Hakkı teslim etmek lazım. İşgal edilen topraklar Azerbaycan'ın toprakları."

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan son açıklamada, cephe hattındaki çatışmalarda 16 Azerbaycan askerinin şehit düştüğü, buna karşılık Ermeni güçlere ait 5 tank ve mühimmat dolu 5 aracın imha edildiği, yaklaşık 70 Ermeni askerin de öldürüldüğü duyurulmuştu.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması ise çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...