'Biz vicdanları inşa ediyoruz'

Düzenleyen:
'Biz vicdanları  inşa ediyoruz'

GÜNDEM Haberleri

Bosna savaşında aşırı milliyetçi Sırp güçler tarafından yıkılan Ferhadiye Camii'nin açılışına katılan Başbakan Davutoğlu, "23 sene önce Sırpların barbarca dinamitleyip yıktığı bu camiyi tekrar açmamız aslında bütün dünyaya bir barış mesajıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna-Hersek’te 23 yıl önce Sırplar tarafından bombalanarak yıkılan Ferhadiye Camii’nin açılışını yaptı. TİKA destekleriyle restore edilen 437 yıllık Osmanlı camisinin açılış törenine Bosna-Hersek Devlet Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp üyesi Mladen Ivaniç, Bosna-Hersekli yetkililer, dini yetkililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmasında, Ferhadiye Camisinin 23 sene önce barbarca dinamitlenip, yıkıldığında kendisinin Malezya’da, Boşnak öğrencileriyle bu haberi aldığında gönülden yıkıldığını aktaran Davutoğlu, büyük lider olarak nitelendirdiği Aliya İzzetbegoviç’in yanına geldiğinde beraber ağladıklarını, hüznü yaşadıklarını anlattı.

'Biz vicdanları  inşa ediyoruz'

Açılışın “insanlık vicdanı” açısından önemli olduğunu belirten Davutoğlu, “23 yıl önce Ferhadiye Camisi’ni bombalayanlar, yıkanlar sadece bir camiyi değil, insanlığın vicdanını yıkmışlardı. Bugün biz yeniden bu camiyi inşa ederken, aslında insanlığın vicdanını inşa ediyoruz. Buradaki Müslüman, Hristiyan, Yahudi dini temsilciler de aslında insanlığın vicdanının burada inşa edildiğinin canlı şahitleri. Bilinsin ki bu cami burada kaldıkça, burada ezan duyuldukça insanlığın vicdanı da Banya Luka’da semaya seslenecektir” ifadelerini kullandı. 

Davutoğlu konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Bugün Ferhadiye’nin tekrar açılması aslında bütün Bosna Herseklilere, Müslümanlara, Ortodokslara, Katoliklere ve bütün dünyaya bir barış mesajıdır. Bu barış mesajının doğru okunması lazım. Bosna Hersek’te yıkılan her ortak kültür mirasımız mutlaka yeniden ihya edilecek, yeniden tarihi değerine kavuşacaktır. Bizim burada niçin bulunduğumuzu kimse sorgulamasın. Biz burada kardeşlik için bulunuyoruz, insanlık için bulunuyoruz, çok kültürlü bir Bosna Hersek için bulunuyoruz.

ANA YERİNE THY İLE GİTTİ

Dün ziyaret öncesi en çok konuşulan, Davutoğlu’nun Bosna Hersek’e özel uçak “ANA” yerine Türk Hava Yolları (THY)’na ait kiralık tarifeli uçakla gitmesi oldu. 

'Biz vicdanları  inşa ediyoruz'

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...