HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)

Düzenleyen:
Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)
Asit Yağmuru Nedir, Asit Yağmurunun İnsan Sağlığına Zararları, Asit Yağmuru, Zehirli Gaz, Haber

GÜNDEM Haberleri

Asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir? Irak'ın en büyük şehirlerden birisi olan Musul'dan Türkiye'ye doğru gelen zehirli gazların, hem insan sağlığını tehdit ettiği hem de asit yağmurlarına neden olabileceği konuşuluyor. Peki bu asit yağmuru nedir? Asit yağmurlarının insan sağlığına zararları nelerdir? gibi aklınıza takılan soruları haberimizden bulabilirsiniz.

Asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir? Musul'da terör örgütü DAEŞ tarafından kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu binlerce kilometre öteye kadar ulaşan zehirli gazların Türkiye'yi de yakından etkileyeceği bekleniyor. Bu tehlikeli olaya karşı Meteoroloji, NASA ve uzmanlar çok ciddi uyarılarda bulundu. Hatta bugün bile Diyarbakır, Hakkari ve Mardin'de ''Asit yağmuru'' uyarısı yapıldı. Yapılan asit yağmuru uyarılarında halka, maske ve eldiven giymelerini tavsiye edildi. ''Asit yağmuru nedir? Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?'' başlıklı haberimizde asit yağmuru konusunda dikkat etmeniz gereken önemli bilgileri sizler için hazırladık.

ASİT YAĞMURU VÜCUDUMUZA TEMAS ETMEMESİ GEREKİYOR

Kirli su buharı ile gelen bu asit yağmur bulutlarını gözle göremeyiz. Evimizi havalandırma işlemlerini kısa tutmalıyız. Asit yağmurunda vücudumuzun ıslanmaması gerekiyor. Uzmanlar eğer ıslanırsak derhal üzerimizi değiştirip duş almamız gerektiği hakkında çok ciddi uyarılarda bulunuyor. Her ne kadar önlemler almaya çalışsak dahi bu olayların etkileri yıllarca sürebilir.

NASA ÇOK CİDDİ UYARILARDA BULUNDU
NASA, Terra ve Agua uyduları, Mişrak’taki yangını 20 Ekim’de belirledi, kükürt tesisinden yayılan beyaz duman bölgeyi kapladı ve birkaç gün içinde zehirli gazlar rüzgarın da yardımıyla atmosfere yayıldı. NASA’nın 24 Ekim’de yayınladığı haritada, tesisin yanmasının ardından açığa çıkan ‘sülfür dioksit'in, Tıkrit ve başkent Bağdat’ın dışında Türkiye’nin güneydoğusuna da yayıldığı görülüyor.

Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)

METEOROLOJİ'NİN AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

Musul'un güneyinde bulunan kükürt üretim tesislerinin ateşe verilmesi sonucu oluşan zehirli gazların Türkiye'yi etkileyeceğine dair basınımızda haberler yayınlanmaktadır.
Olayla ilgili yapılan meteorolojik değerlendirmede bölgede dün görülen yağışlar gecekesildi. Bugün bölgede güney ve güneybatı yönlerden rüzgâr beklenmekle birlikte yağış tahmin edilmemektedir.
Bölgedeki kirletici konsantrasyonu konusunda yeterli bilgiye sahip olunmadığından taşınım konusunda net bir kanata ulaşmak zordur. Ancak meteorolojik şartlar göz önüne alınarak,, Bugün bölgede güneyli rüzgâr akışlarına yağış eşlik etmesi beklenmediğinden asit yağmuru riskinin oldukça zayıf olduğu değerlendirilmektedir.Bu gece saatlerinden sonra ve yarın (Cuma günü) bölgenin tekrar yağışlı bir havanın etkisine gireceği tahmin edilmektedir.

Yağışla birlikte bölgedeki rüzgâr akışlarının zamanla kuzey yönlere dönmesi beklendiğinden asit yağmuru riskinin zayıf olduğu değerlendirilmektedir
Uydu görüntüleri analizlerinde bugün güneyli hava akımları ile ülkemizin güneydoğu kesimleri üzerine etkisini azaltarak gaz taşınımı olduğu görülmektedir. Bu gece tekrar başlaması beklenen yağışın atmosferde bulunan bu gazı ilk etapta yere indirmesi söz konusudur. Daha sonra ise rüzgar döneceği için bölgeden ülkemiz üzerine gaz taşınımı ve asit yağmuru riski beklenmemektedir.

Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)

MARDİN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN ''ASİT YAĞMURU'' UYARISI

Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, Cuma günü için bölgedeki vatandaşların dikkatli olması konusunda uyardı.

DEAŞ geçtiğimiz hafta hava saldırılarını engellemek için Musul'un güneyinde bulunan kükürt tesisine saldırı düzenlemiş ve bu saldırı ile zehirli gaz yayılmasına sebep olmuştu. NASA'dan zehirli gazın Türkiye´ye doğru ilerlediğini gösteren bir harita yayınlandı. Yapılan son dakika açıklamasında Cuma günü ülkemizin güneyinin yağış almasının beklendiği ve saldırıdan sonra yayılan zehirli gazın, asit yağmuru riski taşıdığı belirtildi.
Cuma günü rüzgar güneyden kuzeye yani Türkiye'ye doğru esecek. Mardin, Şırnak ve Hakkâri civarında hafif yağış görülecek. Havadaki sülfür dioksitin, diğer adıyla asit yağmurunun Cuma günü bu üç ilde yere inme ihtimali var. Ağaçlarda, bitkilerde sararmaya neden olacak, açık su alanlarını ve gölleri asitlendirecek. Balıkları, sudaki canlıları etkileyecek, binaların yüzeyinde aşınmalara neden olacak.
Mardin İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Derviş, Cuma günü için bölgedeki vatandaşların dikkatli olması konusunda uyardı ve şu açıklamalarda bulundu:

" Yağmur altında kalmayın, dışarı çıkmayın. Yağmur suyunu kullanmayın. Özellikle ilk yarım saatte yağan bölümünü kullanmayın. Yağmur suyunu içmeyin, hayvanlara içirmeyin. Açık havada çalışmayın, spor yapmayın. Pencere ve kapıları açık bırakmayın. Tehlikeye Karşı; kronik hastalığı olanlar için maske kullanmalı."

DİYARBAKIR'DAKİ ASİT YAĞMURU

Diyarbakır 112 Acil Komuta Merkezi, Musul üzerinden gelen zehirli gazların insan sağlığını tehdit ettiği ve asit yağmurlarına sebep olabileceği iddiası nedeniyle tüm ekiplerine anons geçti.

TÜM EKİPLER ANONSLA UYARILDI

Diyarbakır 112 Acil Komuta Merkezi, Irak'ta terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu Musul kentinin güneyindeki Mişrak Kükürt Fabrikası'nı ateşe vermesi nedeniyle Türkiye'ye gelen zehirli gazların insan sağlığını tehdit ettiği ve asit yağmurlarına neden olacağı iddiası nedeniyle tüm ekiplerini anonsla uyardı.

Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)

TEDBİR İSTENDİ

Anonsta, "Sağlık Bakanlığı ile görüşülüp tedbir alınması istenildi. Asit yağmurları ile ilgili konu bakanlığa intikal ettirilip, eldiven ve maske takılması, asit yağmuruna maruz kalındığında komuta merkezine haber verilmesi gerektiği önemle duyurulur" denildi.

HAKKARİ'DE ''ZEHİRLİ GAZ'' TELAŞI

Sabah saatlerinde aniden etkili olan sağanak yağmur ve akabinde oluşan sis, şehir merkezini görünmez hale getirdi. Şehir merkezinde yağmur etkisini sürdürürken, yüksek kesimler ise beyaza büründü. Karayolları yetkilileri, olası kaya düşmelerine karşı Hakkari-Van karayolunda yolculuk yapanların dikkatli olması uyarısında bulundu. Hava tahmin raporlarına göre ise, Hakkari il genelinde yağışların perşembe gününe kadar devam edeceğini açıklandı.

Hakkari ve ilçelerinin Kuzey Irak'a sıfır noktada bulunduğunu belirten vatandaşlar, Musul'daki Kükürt fabrikasının yanması sonucunda atmosfere yayılan zehirli gaz nedeniyle tedirginlik içinde olduklarını belirttiler. Yetkililer, her ne kadar zehirli gazın yayılabileceği illeri açıklarken, Hakkarili vatandaşlar ise yağışlarla beraber zehirli gazdan dolayı endişe ettiklerini ifade ettiler.

Her ne kadar asılsız bile olsa Hakkari'de birçok kişi yakınlarını arayarak yağışlar boyunca evden çıkılmaması uyarısında bulunduğu öğrenildi.  

ASİT YAĞMURU NEDİR?

Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılması ile ortaya çıkan yağışlar olarak tanımlanmaktadır. Endüstriyel faaliyetin ve enerji tüketiminin yoğun olarak gerçekleştiği yerlerde yakılan petrol ve kömür gibi fosil yakıtlarının azot ve kükürt gazlarını aşığa çıkarmasının ardından bu gazların bulutlarda bulunan su buharı ile tepkimeye girmesi söz konusudur. Bu tepkimenin sonucunda ortaya sülfürik ve nitrik su buharı ortaya çıkar. Bu asitler ise çiğ, sis, kar ve yağmur gibi doğal olaylarla beraber yeryüzüne ulaşır.

Normal şartlar altında oluşan yağmurlar 5.6 pH değerine sahiptir. Bunun altında bulunan yağışlar ise asit yağmurları olarak adlandırılır. Özellikle sanayi devriminden sonra azot ve kükürt gazlarının atmosferde hızla birikmesi ile etkilerini hissettirmeye başladığı görülür. İlk olarak ise 1852 yılında sanayinin beşiği olarak adlandırılan İngiltere'de Robert Angus Smith isimli bir bilim adamının bu olayla hava kirliliği arasındaki bağlantıyı çözdüğü görülür.

Asit yağmuru nedir? (Asit yağmurunun insan sağlığına zararları nelerdir?)

ASİT YAĞMURUNA YOL AÇAN EMİSYONLAR

Asit yağmurlarına yol açan gazların en önemlisi kükürtdioksittir. Kükürtlü bileşiklerin kullanımı üzerindeki kontrol arttıkça nitrojen oksit de önem kazanmaktadır. Senede 70 Tg(S) SO2 fosil yakıt tüketimi ve endüstriyel tüketim sonucunda, 2.8 Tg(S) orman yangınlarından, 7-8 Tg(S) de yanardağlardan atmosfere karışmaktadır.

DOĞAL KAYNAKLARI

Asit yağmurlarına sebep olan gazların, doğada bulunan en önemli kaynağı yanardağlardır. Karada, bataklıklarda ve okyanusta yaşayan bazı canlılar da bu biyolojik süreçlerin sonucunda bu gazları yayarlar.

İNSAN FAALİYETLERİ

Asit yağmuruna yol açan en önemli faktör insan faaliyetidir. Elektrik üretimi, fabrikalar ve motorlu araçlar gibi pek çok insan yapımı nesne zararlı gazları atmosfere bırakır. Bu gazlar asite dönüşüp yere geri düşmeden önce yüzlerce km taşınabilirler.Ayrıca asit yağmuruna neden olan sebeplerden en önemlisi parfüm ve deodorantlardır.

ASİT YAĞMURLARININ İNSAN  SAĞLIĞINA ETKİLERİ

Asit yağmurlarının özellikle tarım alanları etkilemesi direk olarak insan ve diğer canlılarının etkilenmesine neden olacaktır. Asit yağmurlarının insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda üzerine yapılan araştırmalar sonucunda asit depolanmasının insan sağlığı üzerinde dolaylı ve dolaysız olmak üzere 2 tür etkisi belirlenmiştir. Bu güne kadar yapılan araştırmalar henüz asit depolanmasının insanlar üzerinde dolaysız bir etkisini belirleyememiştir.

Bununla beraber deri, göz ve solunum sistemindeki direkt etkileri dikkat çekicidir. pH 4.6’ ya kadar asitlenmiş göl sularında insan ve tavşan denekleri üzerinde yapılan araştırmalarda belirli bir takım etkiler belirlenmiş, pH’ ın 4 ten düşük olduğu değerlerde gözde tahriş ve kızarıklık oluşmuştur. Asidik zerrecikler genellikle sülfürdioksit ve nitrikoksitlerin atmosferdeki dispersiyonu ile oluşur. Sonuçta oluşan nitrik ve sülfürik asit diğer partiküller (toz, is, kurum, duman vs) üzerine yapışır.

Bu partiküllerin direkt olarak solunması bu asidik yapıların doğrudan akciğerlere kadar gitmesine neden olmaktadır.

ASİT YAĞMURLARININ ETKİLERİ GENEL OLARAK ŞUNLARDIR:

Göllere ve akarsulara düşen asit yağmurları, sudaki asit dengesini bozar ve balıkları etkiler. Balıkların bu durumdan etkilenmesi besin zinciri yoluyla bizleri de etkilemektedir. Havada bulunan sülfat solunum yoluyla alınmakta ve bronşit, astım, kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Topraktaki alüminyumun çözülmesine neden olur ve ağaç köklerinin besinlerden faydalanmasını engeller. Mermer, kumtaşı veya kireçten yapılan ve içerisinde kalsiyum karbonat bulunduran tarihi eserlere zarar vermektedir.

Asit Yağmurlarının Etkisini En Aza İndirmek İçin Alınabilecek önlemler;

Enerji üretiminde kullanılan termik santrallerin yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. (Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, Rüzgar Enerjisi vs.)
Orman yangınları engellenmeli, yeşil alanlar yaygınlaştırılmadır.
Şehir içi ulaşımlarda özel araçların yerine toplu taşıma araçları kullanılmalıdır.
Havayı olduğundan fazla kirleten kaçak kömür kullanımının önüne geçilmelidir.
Endüstriyel tesislerinin bacalarına filtre takılmalıdır.
Araçların bakımı zamanında yapılmalıdır. (Ahmet Aydemir)


Türkiye Gazetesi / Ahmet Aydemir

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...